Aleksandar Balas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srebrnjak Aleksandra I "Balasa". Grčki natpis ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΥ (kralj Aleksandar). Datum ΓΞΡ je godina 163. Seleukidske ere, što odgovara 150–149. pne.

Aleksandar Balas (grčki Ἀλέξανδρoς Bάλας, ? - 146. pne.) je bio vladar Seleukidksog Carstva od 150.pne. do 146. pne. Bio je rodom iz Smirne i sasvim običnog porijekla, ali ga je Heraklid, bivši ministar na dvoru Antioha IV Epifana "prepoznao" kao "izgubljenog" sina bivšeg vladara. Heraklidov motiv je bio da se osveti kralju Demetrije I Soter|Demetriju I Soteru, koji je bio ubio Heraklidovog brata Timarha godine 160. pne. Aleksandar je, uz podršku sestre Laodike, sudjelovao u prevari, a kao legitimnog vladara su ga priznali egipatski kralj Ptolomej VI Filometor i pergamski kralj Atal II Filadelf. Balasa je na kraju kao vladara priznao i rimski Senat. Iako ustanak u početku nije imao uspjeha, godine 150. pne. je kod Antiohije uspio poraziti Demetrija i preuzeti prijestolje. Nedugo potom se oženio za Ptolemejevu kći Kleopatru Teu.

Nakon toga se Aleksandar odrekao državničkih poslova i u potpunosti prepustio razvratu i životnim užicima, dok je kraljevstvom de facto upravljao Ptolemej VI. Takvo stanje stvari je izazvalo nezadovoljstvo, koje je iskoristio Demetrijev sin Demetrije II Nikator i digao ustanak. Ptolemej se smjesta okrenuo protiv svog zeta i podržao Demetrija. Godine 145. pne. je Aleksandar poražen u bitci kod Antiohije, iako je u njoj Ptolemej bio smrtno ranjen. Aleksandar je pobjegao kod Nabatejaca, ali ga je jedan nabatejski princ dao ubiti te njegovu glavu poslao Demetriju.

Reference[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Aleksandar Balas
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 146. pne.
Prethodi:
Demetrije I Soter
Seleukidski kralj
150–146 BC
Slijedi:
Demetrije II Nikator ili Antioh VI Dioniz