Arhijerej administrator

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arhijerej administrator ili mjestobljustitelj je arhijerej koji privremeno rukovodi upražnjenom eparhijom („udovom eparhijom“).

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, episkopa administratora postavlja Sveti arhijerejski sinod. Administrator ne može započinjati nikakav pposao koji bi se ticao eparhijske organizacije niti može izvoditi neke važne promjene u poslovima koji su za vrijeme upravljanja bivšeg eparhijskog arhijereja bili započeti. Kada eparhija postane udova, eparhijski crkveni sud određuje komisiju od tri lica koja će po inventaru pregledati i primiti eparhijsku imovinu i stvari. Ako šta nedostaje, eparhijski crkveni sud će dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu, koji će donijeti rješenje o naknadi. Sva po inventaru primljena pokretna i nepokretna imovina predaje se pismenim putem arhijereju administratoru odnosno novopostavljenom eparhijskom arhijereju.

U Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji, administrator se naziva mjestobljustitelj (mak. mestobljustitel). Postavlja ga Sveti arhijerejski sinod iz reda eparhijskih ili vikarnih arhijereja. Zbog teškog položaja autonomne Ohridske arhiepiskopije u Republici Makedoniji, četirma eparhijama (od njih sedam) rukovode mjestobljustitelji.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • „Ustav Srpske pravoslavne crkve“, II izdanje Svetog arijerejskog sinoda, Beograd 1957.