Arena Zagreb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arena Zagreb tijekom gradnje u lipnju 2008. godine
Pogled na gradilište s jezera Jarun

Arena Zagreb je naziv za višenamjensku sportsku dvoranu s pratećim sadržajima, predviđenu za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija. Dvorana je trenutačno u fazi izgradnje. Smještena je na jugozapadnom dijelu Zagreba u četvrti Lanište. Na susjednom zemljištu planira se izgradnja najvećeg trgovačko-zabavnog centra u Hrvatskoj, zvanog "Arena Centar". Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske raspisali su natječaj za izgradnju sportske dvorane koja bi ujedno bila i domaćin za Svjetsko rukometno prvenstvo u siječnju 2009. godine. Kapacitet dvorane iznosi 16 500 sjedećih mjesta[1] odnosno 20.000 za potrebe održavanja koncerata.

Na natječaju je izabran konzorcij Ingre (Hrvatska) i Trigranita (Mađarska) čija ponuda je prihvaćena 25. travnja 2007. Potpisivanje samog ugovora uslijedilo je nešto kasnije zbog dodatnih usaglašavanja uvjeta između Konzorcija i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Konzorcij Ingre i Trigranita angažirao je projektni ured UPI-2M d.o.o. iz Zagreba, za izradu jedinstvenog idejnog rješenja kao i kompletne projektne dokumentacije potrebne za izgradnju buduće Arene Zagreb. Nakon ishođenja dozvola, radovi na gradilištu započeli su 20. srpnja 2007. godine, a završetak radova očekuje se do 15. prosinca 2008. godine.

Sportska događanja za koje je predviđena Arena Zagreb su rukomet, košarka, odbojka, mali nogomet, tenis, stolni tenis, gimnastika, badminton, boks, hrvanje, dvoranska atletika i ostali dvoranski sportovi. Također, omogućeno je i održavanje različitih koncerata, izložbi, sajmova, konvencija i kongresa. Osim navedenog, unutar građevine smješteni su i popratni ugostiteljski, poslovno-komercijalni sadržaji, kao i mala dvorana za treninge sportaša.

Podzemna garaža pokriva kapacitet od 900 parkirališnih mjesta (+ 80 nadzemnih parkirališnih mjesta) dok je za masovnije posjete dvorani predviđen autobusni prijevoz (36 parkirališnih mjesta za autobuse).

Izvori[uredi | uredi kod]