Antifašistički front Slovena u Mađarskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Članska knjižica AFS-a

Antifašistički front Slovena u Mađarskoj (kratica AFS, mađ. Magyarországi Szlávok Antifasiszta Frontja), organizacija osnovana 18. II. 1945. na osnivačkoj konferenciji u Batanji. Za generalnog sekretara tada je izabran Dragutin Nedučić iz Batanje, a za potpredsjednika Stevan Nedučić iz M. Čanada.

Osnivanje mjesnih organizacija[uredi | uredi kod]

"Nakon ukidanja vojne uprave, tokom meseca marta, osnivaju se mesne organizacije AFS-a među bunjevačkim Hrvatima te šokačkim Hrvatima i Srbima u Santovu." Glavni organizator među bunjevačkim Hrvatima bio je Antun Karagić.

"Posle Pomorišja i Bačke, meseca jula osnovane su prve mesne organizacije AFS-a u okolini Budimpešte, o čemu izveštava Sloboda iz Bate, Čipa, Lovre i Tukulje."

Pozivni plakat velikog narodnog zbora u Mohaču 28. X. 1945.

Sredinom augusta 1945. godine "osniva se Oblasni sekretarijat AFS-a sa sedištem u Pečuju. Za oblasnog sekretara imenovan je dr Svetozar Lastić."

"Meseca septembra otpočelo je osnivanje mesnih organizacija AFS-a u Baranji. Bačko-baranjsko slovensko kulturno udruženje priključuje se AFS-u, dr Martin Laslović je imenovan za oblasnog predsednika."

Veliki narodni zbor AFS-a[uredi | uredi kod]

"Prvi veliki narodni zbor AFS-a održan je u Mohaču 28. oktobra 1945. godine. Nakon zbora amateri iz Santova prikazali su pozorišni komad od Jovana Sterije Popovića."

"U Mohaču je 3. decembra 1945. održana Prva zemaljska konferencija AFS-a. Dr Martin Laslović je izabran za potpredsednika AFS-a."

Izvor[uredi | uredi kod]