Fiktivni lik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Animirani lik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izmišljeni lik (ili fiktivni lik; engl. fictional character), osoba ili svesni entitet koji ne postoji u stvarnosti, ali zamišlja se da postoji u izmaštanom delu. Pored ljudi, likovi mogu biti i vanzemaljci, životinje, bogovi, a povremeno i beživotni objekti. Likovi su gotovo uvek u centru izmišljenih tekstova, osobito romana i predstava. Zapravo, teško je i zamisliti roman ili predstavu bez likova, ako je takvih pokušaja bilo. U poeziji je gotovo uvek prisutna neka vrsta osobe, često u obliku izmišljenog slušatelja.

U različitim oblicima kazališta, te neanimiranim filmovima , izmišljene likove predstavljaju glumci, pevači i plesači. U animiranim filmovima i lutkarstvu, glasove im "posuđuju" glumci, iako je bilo nekoliko slučajeva kada su to radili računalni generirani glasovi.

Izmišljeni likovi ne pojavljuju se samo u predstavama i filmovima, već se može dogoditi da se sa generacije na generaciju prenosi neka priča o izmišljenom ili liku nepotvrđenog postojanja, pa se ona tretira kao stvarnost.

Proces stvaranja i opisivanja likova u delu zove se karakterizacija.

Suprotnost izmišljenom liku je stvarna osoba.

Povezano

[uredi | uredi kod]