Izvanzemaljci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izvanzemaljci (vanzemaljci, svemirci), pojam je koji se koristi za označavanje organizama čiji dom nije planet Zemlja, već neki drugi dio svemira. Danas se proučavanjem ovoga fenomena bavi egzobiologija koja do danas nije uspjela naći jedan autentičan dokaz postojanja života izvan Zemlje. Pod ovim pojmom u znanstvenim se krugovima podrazumijeva bilo kakav oblik života u rasponu od najjednostavnijih bakterija do složenih organizama sličnih ljudima.

Dio znanstvenika na osnovi istraživanja smatra da je postojanje živih organizama izvan planeta Zemlje vrlo vjerojatno i da neki oblici života gotovo sigurno postoje u svemiru, dok pak zagovaraju hipotezu o rijetkoj Zemlji, ali se svi slažu da ti oblici nisu stigli do planeta Zemlje. Kao moguća pogodna mjesta za razvoj života u svemiru, smatraju se tzv. nastanjivi planeti koje se nalaze na određenoj udaljenosti (sličnoj Zemljinoj) od središta svog zvjezdanog sustava da bi se na njoj razvio život i posjeduju ili su posjedovali tijekom svog razvoja vodu na svojoj površini. Među najčešćim kandidatima spominju se planeti Venera, Mars, Gliese 581 c i d, kao i prirodni sateliti Jupitera i Saturna, prvenstveno Europa zbog svojih oceana koji se nalaze ispod ledenog pokrivača, a zatim Encelad i Titan.

Izvanzemaljci, odnosno njihovo postojanje, zauzimaju središnje mjesto u djelima znanstvene fantastike, kao i među istraživačima NLO-a širom planeta.

U prilog postojanja vanzemaljaca mogli bi ići fotografije i filmovi koji su procurili iz zone 51[1]; [2]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „Area 51 Conspiracy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-17. Pristupljeno 2012-12-22. 
  2. „Area 51”. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-05. Pristupljeno 2012-12-22. 

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]