Anđelika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anđelika
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Apiales
Porodica: Apiaceae
Rod: Angelica
Vrsta: A. archangelica
Dvojni naziv
Angelica archangelica
L.[1]

Anđelika ili angelika (lat. Angelica archangelica) je dvogodišnja biljka iz porodice Apiaceae.

Opis biljke[uredi | uredi kod]

Anđelika je vrlo krupna i snažna, do 2 m visoka zeljasta biljka. Rizom je mesnat, krupan, kratak i gusto obrastao dugačkim korenjem. Stablo je pravo, šuplje, na osnovi kao ruka debelo i crvenkasto, oblo, pri vrhu razgranato. Listovi su triput perasto usečeni, vrlo krupni (donji 60–80 cm) i na osnovi mjehurasto obuhvataju stabljiku.

Štitaste cvati se nalaze na vrhu stabljike i ogranaka, vrlo su krupne i imaju mnogo cvjetova zelenkaste ili žućkaste boje. Plod je jajolik, plosnat i krilat, do 7 mm dugačak i do 5 mm širok, žućkastobjeličaste boje. Cvjeta tijekom srpnja i kolovoza. Angelika raste po močvarnim mjestima. Rijetko se nalazi divlja biljka.

Sastav[uredi | uredi kod]

Cijela biljka ima svojstven ugodan aromatičan miris. Okusa je najprije oslatkog, a zatim aromatično ljutog. Rizomi se vade prve godine prije nego što list otpadne, očiste, operu, uzduž na četvoro rasijeku i suše na jakom propuhu. Rizomi i korijenje sadrže 0,30-1 % eteričnog ulja, oko 6 % smole, pektina, sitosterola, kumarina, raznih kiselina i drugih materija.

U plodovima ima 0,5-1,5 % eteričnog ulja, oko 16 % masnog ulja, kumarina i drugih sastojaka. Eterično ulje se proizvodi u industrijskim količinama, destilacijom samljevenih plodova, rizoma i korijenja. Glavni sastojak ulja je felandren. Ulje je vrlo skupo. Najviše ulja potroše tvornice raznih desertnih pića.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Angelica archangelica information from NPGS/GRIN”. www.ars-grin.gov. Pristupljeno 03. 03. 2008.