Amiga 2000

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amiga 2000

Amiga 2000 je kompjuter kojega Commodore izdaje 1987. godine s ciljem osvajanja poslovnog dijela tržišta.

Ovo računalo, nasljednik propale Amige 1000, dobiva zadatak ubacit se na multimedijsko područje kraja osamdesetih godina. Njegova matična ploča zajedno s procesorom je preuzeta od prethodnika. Jedine dvije konkretne razlike na matičnoj ploči su postajanje konkretne ROM memorije koja se više ne treba učitavat s disketa i količina RAM-a koja se s određenim ograničenjima podiže na 1 MB.

Osobitost ovog računala za svoje razdoblje postaje mogućnost izmjene podataka s PC računalima bez problema zahvaljujući hardverskom unapređenju.

Za razliku od Amige 500, ovaj računalo se prodavao u kućištu prilično sličnom onome PC računala tako da je u originalnom pakiranju imao hard disk.

Prestanak proizvodnje ovog kompjutera nastupa izlaženjem njegovog nasljednika Amige 3000 1990 godine.

Zbog svoje cijena nikad nije bio očekivan veliki uspjeh ovog kompjutera, ali neobične akcije Commodorea su dokazale njegov neuspjeh. U samo tri godine postojanja izdana su dva podmodela ovog kompjutera s ciljem povećanja prodaje. Model Amiga 2500 je bila Amiga 2000 s procesorom Motorola 68020 ili čak Motorola 68030 dok Amiga 1500 je bila orginalna verzija samo bez hard diska.