Commodore CBM-II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Evropska verzija Commodore B128

Commodore CBM-II to jest Commodore Business Machine II je bila kratkotrajna serija kompjutera kompanije Commodore International koja se proizvodila u prvoj polovici osamdesetih godina dvadesetog veka kao zamišljeni nasljednik Commodore PET kompjutera.

Nastanak i propast CBM II[uredi | uredi kod]

Nakon uspjeha s Commodore VIC-20 na tržištu osobnih računala Commodore International je pokrenuo proces stvaranja serije kompjutera CBM II koji bi nasljedio sada već lagano zastarjeli Commodore PET iz 1977. godine. U dizajniranju kompjutera jednu od odlučujućih uloga tržišni uspjeh konkurentskog IBM PC kompjutera i stvaranje grafičkih čipova VIC 40 i 6545. Prvi od njih će biti korišten pri dizajniranju kućne verzije kompjutera CBM II koja će dobiti oznaku P, dok će drugi biti korišten za poslovnu verziju imena B. Do trenutka izlaska na tržište Commodore International donosi odluku da je zbog velike popularnosti Commodore 64, šansa za uspjeh verzije P praktički nepostojeća pa će ona biti prodavana samo izvan SADa pod imenom serija 500,a serija B će biti prodava svugdje.

Zanimljiva osobina dizajna je da obje varijante kompjutera koriste 128 ili 256 kilobajta iako imaju 8bitni procesor koji ne dopušta korištenje više od 64 kilobajta. To je postignuto tako da kada procesore dobije određeno naređenje on "zaboravi" na do tada korišten dio memorije i pređe na sljedeći.

Sveukupno će biti prodano samo oko 15.000 primjeraka do prestanka prodaje 1985. godine svih verzija ovog tržišno neuspjelog kompjutera koji propada i zbog nekomaktibilnosti s Commodore 64 i one s IBM PC što je bio jedan od dizajnerskih ciljeva.

Tehnički podaci[uredi | uredi kod]

Hardverski dio Osobine
Proizvođač Commodore International
Država proizvodnje SAD
Vrsta kompjutera osobni i poslovni
Procesor Commodore 6509
Brzina procesora 1 ili 2 MHz
RAM 128 ili 256 KB
memorijski utor proširenje do 1024 KB
razni utori za modem, printer
grafike 40 ili 80 linija
Monitor spaja se na TV ili monohromatski monitor
Mediji flopi disk
Operativni sistem Commodore Basic

Vanjske veze[uredi | uredi kod]