Akutna mijelocitna leukemija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Akutna mijelocitna leukemija
Auer rods.PNG
Akutna mijelocitna leukemija na koštanoj srži
Specijalnost Onkologija, Hematologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10 C92.0
ICD-9 205.0
ICD-O M9861/3
OMIM 602439
DiseasesDB 203
MedlinePlus 000542
eMedicine med/34
MeSH D015470
Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Akutna mijelocitna leukemija je vrsta akutnih leukemija. Ona je maligne bolest krvi koja se odlikuje nenormalnim razmnožavanjem neke od ćelija mijeloidne loze, povećanjem broja belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i povećanjem mase belih krvnih zrnaca u organizmu. Akutna mijelocitna leukemija jedna je od češćih akutnih leukemija u odrasloj dobi, a incidenca joj se povećava sa godinama. Najveći broj ćelija u ovoj leukemiji, u koštanoj srži, čine mijeloblasti.[1]

Klinička slika[uredi - уреди | uredi kôd]

Pojavi bolesti može da prethodi preleukemijski sindrom mesecima, pa čak i godinama u vidu refraktame anemije, trombocitopenije ili granulocitopenije. Do primene hemioterapije prosečno trajanje života bilo je do 2,5 meseca. Oko 60-80% bolesnika koji primaju hemioterapiju ulaze u remisiju koja prosečno traje 11 meseci, ali može trajati dve i više godina. Lošiju prognozu imaju starije osobe sa velikim brojem leukocita, koje od početka bolesti imaju hemoragijski sindrom i infekciju. Simptomi su obično nespecifični, kao što su umor, groznica, slabost, gubitak telesne težine.

Laboratorijski nalaz[uredi - уреди | uredi kôd]

U velikom broju slučajeva prisutna je anemija, dok broj belih krvnih zrnaca može biti normalan, smanjen ili povećan. Dijagnozu je moguće postaviti na temelju krvnog razmaza, ali je poželjno ispitati i koštanu srž. Ukoliko je aspiracijom dobiven uzorak koštane srži nedovoljan, nužna je biopsija.

Lečenje[uredi - уреди | uredi kôd]

Programi lečenja su složeni, zahtevaju tim stručnjaka, tako da pacijente treba lečiti u specijalizovanim medicinskim centrima. Cilj lečenja je remisija malignog tumora, a to se postiže kad su nalazi periferne krvi i koštane srži normalni. Transplatacija koštane srži od identičnih blizanaca ili braće i sestara sa identičnim HLA (podudaranje tkiva) je najoptimalniji tretman. Zračenje celog tela i kombitacijom visokih doza hemoterapije postiže se potpuno potiskivanje koštane srži domaćina, a zatim se implementira koštana srža davaoca. Primena ove terapije nosi sa sobom veliki rizik nastanka različitih oportunističkih infekcija. Rezultati su bolji kada se transplatacija izvrši tokom remisije, a najbolji su kod dece i mlađih osoba.

Prognoza[uredi - уреди | uredi kôd]

Pravovremenom dijagnostikom i odgovarajućom terapijom postiže se dugotrajno preživljavanje bez recidiva kod 20 do 40% bolesnika. Takođe u savremenoj medicini se pribegava sve češće transplataciji koštane srži, što kod mladih osoba omogućava i procenat od 50%. Za pacijente sa sekundarnom akutnom mijelocitnom leukemijom prognoza je loša.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Jemal A, Thomas A, Murray T, Thun M (2002). „Cancer statistics, 2002”. CA Cancer J Clin 52 (1): 23–47. DOI:10.3322/canjclin.52.1.23. PMID 11814064. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).