Adena (kultura)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta kultura Adena, Hopewell i Fort Ancient
Criel Mound, Zapadna Virginia

Adena (kultura), stara indijanska kultura sa središtem u središnjem i južnom Ohaju, te u susjednim predjelima Zapadne Virginije, Kentuckyja i Indiane.

Narod kulture Adena preživljavao je od lova, ribolova i sakupljanja divljeg jestivog bilja. Javilja see u prvom tisućljeću prije Krista, po nekima negdje između 500. i 100 prije Krista [1]. Ono što se zna o njima temelji se na nalazima pronađenim po moundima (humcima). Na području koje su naseljavali Adena-ljudi bilo je bakara i liskuna čime su oni po svoj prilici i trgovali. Najjljepši primjerci prahistorijske indijanske umjetnosti Sjeverne Amerike su njihove lule izrađene od siltita.

Adene su uz lov, ribolov i sakupljanje ostatak prinosa nadopunjavali sadnjom tipičnih indijanskih kultura u vrtovima pokraj svojih malenih sela. Jela su zacijelo kuhali u velikim zemljanim loncima debelih stijenki kakove su pronađene u okruzima Clinton i Pickaway. U nekim dijelovima Ohaja i Kentuckyja žene su dekorirale lončariju [2], a za razliku od nekih drugih kultura, lončarija nije zakapana u humak sa pokojnikom [3].

Od raznih predmeta pronađenih u humcima, najveći je Serpent Mound, su kamene motike i strugači, kremene oštrice i šiljci za koplja i strijele. U humcima su pronađene i školjke, koje isu im služile u dekorativne svrhe, ali i kao žlice. Iz rogova i kostiju izrađivali su češljeve, perle i drugo

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Adena Culture
  2. „Adena Pottery”. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-21. Pristupljeno 2014-08-06. 
  3. „Adena”. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-03. Pristupljeno 2014-08-06.