Acanthamoeba

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Acanthamoeba
Acanthamoeba polyphaga cyst.jpg
Naučna klasifikacija
Domena: Eukaryota
Carstvo: Amoebozoa
Rod: Acanthamoeba

Acanthamoeba pripada rodu ameba, jednom od najpoznatijih praživotinja u tlu, svježoj vodi i ostalim staništima. Stanice su male, dužine 15 – 35 mikrona, kad se kreću imaju ovalan ili trokutast oblik. Sprijeda, pseudopodije formiraju polukružni režanj, a postranično se vide različite kratke filopodije. Takva organizacija daje akantamebi bodljikav izgled, te je zbog toga i dobila ime akantameba. Ciste su uobičajenog oblika. Večina vrsta su slobodno živuće bakterivore, ali neke su oportunističke bakterije koje mogu izazvati infekcije u ljudi i životinja.

Humani patogen[uredi - уреди | uredi kôd]

Encefalitis uzrokovan akantamebom. A) Ciste u stijenci krvne žile (strelice) mozga pacijenta (bojenje hematoksilinom i eozinom,, povećanje ×250). Umetnuta sličica pokazuje akantamebnu cistu pod povećanjem ×800). B) Ciste u stijenci krvne žile (imunohistokemijsko bojenje, povećanje ×250). C) Elektroforeza na poliakrilamidnom gelu PCR produkata vrsta Acanthamoeba, Naegleria i Balamuthia mandrillaris, pomoću JDP primera za malu podjedinicu rDNA fragmenta (M = marker molekularne mase; Pat = pacijent; Neg = negativna ontrola; Pos = pozitivna kontrola).

Akantameba uzrokuje amebni keratitis i encefalitis. Nastaju na način da akantameba ulazi kroz ranu i širi se do središnjeg živčanog sustava.

Akantamebni keratitis[uredi - уреди | uredi kôd]

Akantamebni keratitis je rijetka bolest kod koje amebe napadaju rožnicu oka.

Uzroci[uredi - уреди | uredi kôd]

U SAD-u je bolest gotovo uvijek povezana sa nošenjem kontaktnih leća, jer akantameba može preživjeti u prostoru između leće i oka. Upravo zbog tog razloga se kontaktne leće moraju pravilno dezinficirati prije nošenja, te se moraju skinuti kod plivanja i surfanja. Ipak, u ostalim zemljama svijeta, mnogi slučajevi akantamebe se javljaju u osoba, koje ne nose kontaktne leće.

Dijagnoza[uredi - уреди | uredi kôd]

Da bi se dokazala akantameba na kontaktnoj leći u laboratoriju potreban je agar sa ovčjom krvlju, te nasađenom E. coli. Dio kontaktne leće se položi na agar. Ako su akantamebe prisutne, one će probaviti bakteriju, te na mjestu oko leće ostaviti prazan prostor. PCR se također može koristiti za potvrdu dijagnoze, osobito ako se radi o osobama koje ne nose kontaktne leće.

Klinička slika[uredi - уреди | uredi kôd]

Znakovi i simptomi uključuju jaku bol, težak keratitis (slično stromalnoj herpetičnoj bolesti), kornealnom perineuritisu, prstenastom ulkusu (iako on nastaje kasno u tijeku bolesti)

Terapija[uredi - уреди | uredi kôd]

Jedna od terapija koja se koristi je PHMB (poliaminopropil bigvanid, vrsta dezinficijensa). Propamidin izetionat je također pokazao uspješnost u liječenju. Također može se koristiti klorheksidin. Ponakad je potrebna keratoplastika. Također se predlaže kombinirana terapija propamidina, mikonazol-nitrata i neomicina.