29. venecijanski filmski festival

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

29. izdanje Međunarodne smotre filmske umjetnosti u Veneciji (ital. 29ª edizione della Mostra internazionale d'arte cinematografica di Venezia) je bio filmski festival održan u Veneciji od 25. augusta do 7. septembra 1968. godine.

Festival je bio pod dubokom sjenom dramatičnih događaja u tadašnjem svijetu, a prije svega demonstracija radikalne ljevice, čiji su pripadnici također u samoj Veneciji izvodili niz protetstnih akcija smatrajući Festival "buržoaskim". Iako ti ispadi nisu, kao u Cannesu nekoliko mjeseci ranije, doveli do prekida festivala, organizatori su odlučili, u nastojanju da uklone što je moguće više kontroverzi, da se na njemu više ne dodjeljuju glavne nagrade te se ta odluka od sljedećeg festivala počela primjenjivati sve do 1980. godine.

Na samom dfestivalu je glavnu nagradu Zlatni lav osvojila zapadnonjemačka drama Die Artisten in der Zirkuskuppel: ratlos. Kup Volpi je osvojilo američki glumac John Marley za ulogu u filmu Faces te italijanska glumica Laura Betti za nastup u Pasolinijevom filmu Teorema.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]