Фонди (храна)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Месни фонди

Фонди (фр. fondue — топљено) је храна од сира растопљеног на ватри. Она потиче из Савоје и француског дела Швајцарске. Данас се под овим појмом подразумева неколико храна и од разних састојака. Заједничко је да је ватра на самом столу изнад које је посуда на сталку у којој се она припрема.

Порекло[uredi | uredi kod]

Порекло фондиа од сира није стопостотно разјашњен како Швајцарска тако и Савоја присвајају ову храну као своју столетну традицију. Неоспорно је да су како Швајцарски тако и француски пастири у Алпима били одељени од остатка света током већег дела године и да су им основне намирнице којим су задовољавали своје потребе за храном коју су могли сами себи да спремају били хлеб и сир.

Према недоказаним изворима и легенди фонди су пронашли свештеници који у доба поста нису смели да једу чврсту храну и смели су да употребљавају сир у растопљеном стању без тога да би кршили ову забрану.

У Швајцарској фонди од сира се сматра за народну исхрану и иако се продају готове смесе за припрему овог јела код појединих познаваоца ово наилази на отпоре.

Врсте[uredi | uredi kod]

Поред француско- швајцарског фондиа од сира су данас познати и фонди од меса као и од рибе иако се они не топе већ се у одговарајућим посудама филтрирају или кувају. У суштини, значење овог имена хране има пре корене у начину припреме и начину на који се јело конзумира.

Поред овде наведених основних врста фондиа постоје и многе друге варијације. Треба ту именовати кинески фонди који се припрема из разних врста рибе и меса као и ракова који се припремају у чорби као и јапански фонди који за разлику од кинеског употребљава разне врсте печурака и поврћа.

Швајцарски фонди од сира

Фонди од сира[uredi | uredi kod]

За спремање фондиа од сира се употребљавају разне врсте сирева. У Швајцарској је уобичајено мешање две или више врста сирева као што су нпр. ементалер, гријер или апенцелер. У француској Савоји се мешају три врсте сира ементал, конте и бофор но постоје више различитих комбинација.

Храна се припрема у специјалној посуди од камена у којој се налази у белом вину растопљен сир са бибером и белим луком, мушкатом те и малом количином ракије од трешње. Током припреме се ова камена посуда налази на столу изнад малог горионика од алкохола. Када се сир растопи у њега се умечу мали комадићи белог хлеба или скувани кромпир.

Фонди од меса[uredi | uredi kod]

Фонди од меса се спрема од најбољих делова меса из свињског или говеђег филеа или других варијанти са ситнијим деловима mеса. За припрему се користи посуда - лонац у којем је растопљен добар лој који стоји као и у претходном случају на пригодном горионику и ту се комадићи меса фритују на дугачким виљушкама. Уз ово се сервирају разни сокови и ремулгатори који се припремају не само од мајонезе већ се мешају и са јогуртом и за ово постоји велики број пикантних рецепата са припремом од разних врста сезонског биља.

Фонди од рибе[uredi | uredi kod]

Из Азије потиче фонди од рибе који у Европи за сада није тако раширен као претходне две врсте ове хране али је врло цењен код љубитеља рибе и представља замену за печеног шарана.

Употребљава се много врста меса без костију наиме великих морских риба и за разлику од припреме меса које се фритује риба се ставља у мале котарице од решетки од метала које се потапа у специјалне вруће сокове и уз то се сервирају слични ремулгатори као и код фондиа са месом

Друштвени аспекти[uredi | uredi kod]

Све врсте фондиа се карактеришу тиме што се храна не сервира као готова храна већ се сервира сирова да би се за столом припремила те се време припремања и конзумирања хране користи и као прилика за дружење и разговор.

Спољашње везе[uredi | uredi kod]