Прозивка

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Прозивка
Пошаљи фотографију
Град Суботица
Прозивка is located in Subotice
Прозивка
Прозивка
Прозивка (Subotice)


Координате: 46° 05′ 10" СГШ, 19° 40′ 29" ИГД

Градске четврти и месне заједнице Суботице

Прозивка је градска четврт у Суботици, налази се на самом југу града. Према попису из 2002. било је 9314 становника.

Географија[uredi - уреди | uredi izvor]

Прозивка се налази у јужном делу Суботице. Њена јужна границе се простире од улице Ивана Милутиновића дуж пруге Пачир (Суботица), до улице Браће Радића. Њена источна граница се простире на десној страни улице Браће Радића до Првомајске (пре се звала Херцеговачка), и све до Кумичићеве улице, назад до Ивана Милутиновића.

Споменик[uredi - уреди | uredi izvor]

Споменик Прозивка у Херцеговачкој улици свечано је откривен 18. децембра 1977. године. Аутор споменика био је вајар Ото Лого са сарадницима Небојшом Дељом и Чедомиром Крстићем. Реализован је само бронзани сноп на постаменту са натписом чији је аутор био Лазар Мерковић (Слободом прозвани и мртви живе).

Скулптура монументалне форме и димензија, стилизовани сноп жита, изузетне уметничке вредности постављена је на полукружном постаменту. Са предње стране постамента стоји текст који је изведен бронзаним словима, а сам постамент обложен је каменим плочама. Око постамента налази се двостепени кружни плато од гранитних коцки као и окружење споменика.

Споменик је посвећен стотинама погинулих бораца 8. Војвођанске ударне бригаде страдалим у завршним борбама за ослобођење земље у Другом светском рату. Симбол сноп представља сублимацију мноштва подстицаја на чула и дух савременог уметника. Супротстављајући грубу фактуру ливене бронзе површинама полираним до високог сјаја Ото Лого је својој скулптури дао једну нову димензију дејства на психу посматрача.

Текст гласи:

СЛОБОДОМ ПРОЗВАНИ И МРТВИ ЖИВЕ

ПАЛИМ БОРЦИМА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

НАРОДА И НАРОДНОСТИ ОПШТИНЕ СУБОТИЦА

10. ОКТОБАР 1977.

Види још[uredi - уреди | uredi izvor]

Спољашње везе[uredi - уреди | uredi izvor]