Aleksandrovo (Subotica)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Aleksandrovo (razvrstavanje).
Aleksandrovo
Aleksandrovo
Aleksandrovo
Grad Subotica
Opština Grad Subotica
Stanovništvo 6.669
Aleksandrovo na mapi Subotice
Aleksandrovo
Aleksandrovo
Aleksandrovo (Subotice)


Koordinate: 46° 04′ 13" SGŠ, 19° 41′ 02" IGD

Gradske četvrti i mesne zajednice Subotice

Aleksandrovo je gradska četvrt i mesna zajednica grada Subotice.

Naziv[uredi | uredi kod]

Najčešće upotrebljavani nazivi naselja su Aleksandrovo i Šandor (na hrvatskom). Na mađarskom je naselje poznato kao Sándor, a na nemačkom kao Schandor.

Geografski položaj[uredi | uredi kod]

Aleksandrovo se nalazi na 46° 4' 13" severne geografske širine i 19° 41' 2" istočne geografske dužine. Ovo je najjužniji deo grada Subotice.

Istorija[uredi | uredi kod]

Na ovom području su pronađeni tragovi starijih naselja, koji datiraju iz bronzanog doba, sarmatskog perioda i srednjeg veka.

Naselje Aleksandrovo osnovali su Srbi iz Subotice 1786. godine, a 1804. godine je ono dobilo zvaničan status sela. U ovo doba, većinu stanovnika naselja činili su Srbi, sa nešto Bunjevaca. Aleksandrovo je bilo zasebna opština sve do 1904. godine, kada je priključeno Subotici.

Demografija[uredi | uredi kod]

Po podacima iz 1910. godine, Aleksandrovo je imalo 1.589 stanovnika, od kojih je 741 govorilo srpski, 323 nemački, 271 mađarski i 249 ostale jezike.[1]

Po podacima iz 2019. godine, Aleksandrovo je imalo 6.669 stanovnika.[2]

Delovi naselja[uredi | uredi kod]

Aleksandrovo je podeljeno na stari deo (Veliki Šandor) i novi deo (Novo Naselje). To su ustaljeni kolonijalni izrazi, definisani godinama izgradnje većih objekata.

Stari deo čine većinom starije zgrade koje danas delom služe kao stambeni objekti, a delom kao prodavnice. U njemu se još nalaze osnovna škola, pravoslavna crkva, nekoliko pekara i mesara, mala železnička stanica, fabrika „Bratstvo“, jedina knjižara u ovom delu grada i nekoliko kockarnica. U ovom delu naselja se kuće mnogo manje grade. Stari deo Aleksandrova je industrijski razvijeniji, ali ima manje zelenih površina i drveća.

U novom delu se nalazi mala pijaca, katolička crkva, nekoliko prodavnica i trafika, fabrike „Fidelinka“ i „Mlekara“ i nekoliko frizerskih salona. U ovom delu naselja još uvek ima placeva za izgradnju kuća, a na njegovoj površini ima nekoliko desetina njiva pod domaćim kulturama (kukuruz i pšenica).

Religija[uredi | uredi kod]

U Aleksandrovu se nalazi Srpska pravoslavna crkva Svetog Dimitrija izgrađena 1818. godine, a postoji i Katolička crkva Marije Majke, izgrađena 1982. godine.

Privreda[uredi | uredi kod]

U Aleksandrovu se nalazi nekoliko značajnih firmi: „Bratstvo“ (proizvodnja i remont teretnih vagona), Subotička mlekara, „Fidelinka“ (industrija hleba), „29. novembar“ (mesna industrija).

Sport[uredi | uredi kod]

U naselju postoji rvački klub „Aleksandrovo“.

Izvori[uredi | uredi kod]