Александрово (Суботица)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Александрово (razvrstavanje).
Александрово
Александрово
Александрово
Град Суботица
Александрово is located in Subotice
Александрово
Александрово
Александрово (Subotice)


Координате: 46° 04′ 13" СГШ, 19° 41′ 02" ИГД

Градске четврти и месне заједнице Суботице

Александрово је градска четврт града Суботице.

Назив[uredi - уреди | uredi izvor]

Најчешће употребљавани називи насеља су Александрово и Шандор, али се за један део насеља користи и назив Ново Насеље. На мађарском је насеље познато као Sándor, а на немачком као Schandor.

Географски положај[uredi - уреди | uredi izvor]

Александрово се налази на 46° 4' 13" северне географске ширине и 19° 41' 2" источне географске дужине. Ово је најјужнији део града Суботице.

Историја[uredi - уреди | uredi izvor]

На овом подручју су пронађени трагови старијих насеља, који датирају из бронзаног доба, сарматског периода и средњег века.

Насеље Александрово основали су Срби из Суботице 1786. године, а 1804. године је оно добило званичан статус села. У ово доба, већину становника насеља чинили су Срби, са нешто Буњеваца. Александрово је било засебна општина све до 1904. године, када је прикључено Суботици.

По подацима из 1910. године, Александрово је имало 1.589 становника, од којих је 741 говорило српски, 323 немачки, 271 мађарски и 249 остале језике.[1]

Делови насеља[uredi - уреди | uredi izvor]

Александрово је подељено на стари део (Велики Шандор) и нови део (Ново Насеље). То су устаљени колонијални изрази, дефинисани годинама изградње већих објеката.

Стари део чине већином старије зграде које данас делом служе као стамбени објекти, а делом као продавнице. У њему се још налазе основна школа, православна црква, неколико пекара и месара, мала железничка станица, фабрика „Братство“, једина књижара у овом делу града и неколико коцкарница. У овом делу насеља се куће много мање граде. Стари део Александрова је индустријски развијенији, али има мање зелених површина и дрвећа.

У новом делу се налази мала пијаца, католичка црква, неколико продавница и трафика, фабрике „Фиделинка“ и „Млекара“ и неколико фризерских салона. У овом делу насеља још увек има плацева за изградњу кућа, а на његовој површини има неколико десетина њива под домаћим културама (кукуруз и пшеница).

Религија[uredi - уреди | uredi izvor]

У Александрову се налази Српска православна црква Светог Димитрија изграђена 1818. године, а постоји и Католичка црква Марије Мајке, изграђена 1982. године.

Привреда[uredi - уреди | uredi izvor]

У Александрову се налази неколико значајних фирми: „Братство“ (производња и ремонт теретних вагона), Суботичка млекара, „Фиделинка“ (индустрија хлеба), „29. новембар“ (месна индустрија).

Спорт[uredi - уреди | uredi izvor]

У насељу постоји рвачки клуб „Александрово“.

Извори[uredi - уреди | uredi izvor]