Živa antika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Živa antika časopis jugoslovenskih klasičnih filologa, izlazi u Skoplju od 1951. Osnovan 1950. godine na sastanku profesorâ klasične filologije najvećih univerzitetskih središta Jugoslavije: Beograda, Skoplja, Zagreba i Ljubljane, održanom 26–28. avgusta u Zagrebu na inicijativu profesora Mihaila Petruševskog.

Naslov časopisa objasnio je profesor Milan Budimir u uvodnom tekstu prvog broja. U njemu je istakao da je svrha tome časopisu upoznati čitaoce s tim koliko je tesna veza između balkanskih slovenskih naroda sa antičkom naukom, umetnošću i kulturom.

Časopis je ujedinjavao proučavaoce klasične starine iz svih krajeva Jugoslavije i bio veoma zapažen u inostranstvu. Da bi bio što pristupačniji naučnom svetu Evrope, profesor M. Petruševski predložio je da brojevi od 1957. budu celi štampani na kojem od zapadnoevropskih jezika. Od 1958. u Živu antiku stižu radovi kolega sa strane: prvi između njih bio je John Chadwick. Tako ovo glasilo postaje pravi međunarodni časopis.

Kada su sedamdesetih osnovana republička udruženja za klasične nauke i jugoslovenski savez tih društava, Živa antika postala je njegovo glasilo. Dok su pedesetih samo četiri saradnika pisala iz inostranstva, sada ih je bilo mnogo više: šezdesetih 26, sedamdesetih 95. Urednički odbor potom je otpočeo objavljivati vredne doprinose u zasebnim sveskama.

Za pedeset godina (1951–2000) izašlo je oko 80 svezaka, uključujući 9 monografija. Objavljeno je više od 2000 priloga iz raznih oblasti klasičnih nauka: filologije, filozofije, historije, arheologije, epigrafije, numizmatike, arhitekture, umetnosti, astronomije, prava, sociologije, matematike i drugih disciplina.

Urednički odbor danas čine članovi iz gotovo svih balkanskih i nekih evropskih zemalja. To je zalog da se međunarodno jedinstvo i saradnja stručnjaka za klasične nauke nastavi.

Na Ohridu je 2000. godine održan naučni skup Pedeset godina Žive antike (5–10. decembra).

Urednički odbor časopisa koji danas izdaje Društvo za antičke studije Republike Makedonije čine:

  • dr Petar Hr. Ilievski, Univerzitet u Skoplju
  • dr Slobodan Dušanić, Univerzitet u Beogradu
  • dr Kajetan Gantar, Univerzitet u Ljubljani
  • dr Olja Perić, Univerzitet u Zagrebu
  • dr Margarita Tačeva, Univerzitet u Sofiji
  • dr Krzysztof Tomasz Witczak, Univerzitet u Lođu (Poljska)
  • dr Barbara Scardigli, Univerzitet u Sijeni (Italija)
  • dr Vitomir Mitevski (glavni urednik), Univerzitet u Skoplju