Špricer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Špricer
Spritzer
Mađarski momci sa čašama fröccsa (špricera)
Mađarski momci sa čašama fröccsa (špricera)
Mađarski momci sa čašama fröccsa (špricera)

Špricer (od austrijske varijante njemačkog: Spritzer koja je nastala od glagola spritzen=prskati [1]) je alkoholno piće koje se dobija mješanjem vina (najčešće bijelog) i soda vode.

Porijeklo i varijacije[uredi | uredi kod]

Konzumacija špricera raširala se kao moda po Austrougarskoj tako da je i danas taj način konzumacije vina popularan u krajevima koji su nekad bili sastavni dijelovi te monarhije; Austriji, Mađarskoj, Sjevernoj Italiji (Veneto i Trst), Rumunjskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Češkoj, Slovačkoj i dijelovima Ukrajine i Poljske (Galicija).

Zlobnici kažu da se ta moda raširila zbog loših (vrlo kiselih) - vina koje su se točila po tadašnjim gostionama, jer su se mogla popiti samo tako razblažena.

U Austriji domovini špricera koristi se i izraz gespritzter koji se koristi više po njemačkim krajevima. Ali po Njemačkoj se on odnosi na drugu vrst pića, kao na primjer u Hessenu za piće mješano od jabukovače i gazirane vode, i za sva pića koja se razblažuju gaziranom vodom (najčešće su to bezalkoholna pića, mješavina sokova i vode) tamo se za tu vrst pića ipak najviše koristi izraz schorle. [2]

U Mađarskoj se špriceri zovu fröccs, ali oni imaju i druga imena za to piće koje zavisi od načina kako se pravi. Na primer špricer zvani hosszúlépés (dugi korak) ima jednu trećine vina, pa se ironično tako i zove, jer ima više vode nego vina. [3]U Rumunjskoj se to piće zove şpriţ de vară (ljetni špricer) jer se pije ljeti jako razblažen, od 1 / 3 bijelog vina sa 2 / 3 gazirane vode.

Špriceri su popularno piće i po Sjevernoj Italiji naročito u Veneciji i okolici pod imenom Spritz, oni mješaju bijelo vino (Pinot Grigio ili Prosecco) sa malo likera (Aperol, Campari) i gaziranu vodu.

Moda ispijanja špricera raširila se do jugozapadne Francuske, tamo su se od 2005. počela proizvoditi pića Rose Pression i Blanc Pression [4]koje su mješavina vina i gazirane vode, tako da imaju mali procent alkohola koji varira između 5% - 6%.

Ta vrsta pića se u Hrvatskoj i Sloveniji zove gemišt, koji se danas mješa isključivo od gaziranih mineralnih voda, termin špricer koristio se isključivo za pića mješana sa soda vodom. Gemišti su osobito popularni u gornjoj Hrvatskoj (Zagrebu i okolica) a uobičajeni normativ za njih je omjer 2 / 3 vina, u posljednje vrijeme postaju popularni - škropeci koji su razblaženija varijanta istog pića - samo u omjeru 1 / 1.

Špriceri su još uvijek jako popularno piće po Vojvodini i sjevernoj Srbiji (Beograd i okolica), moda ispijanja špricera proširila se nakon drugog svjetskog rata na jug sve do Makedonije i Crne Gore.

Bezalkoholni špriceri[uredi | uredi kod]

U Sjedinjenim Američkim Državama se i neki bezalkoholni gazirani sokovi prodaju pod imenom špricer. To je nastalo na osnovu dosta raširene mode po Njemačkoj da se mješaju sokovi i gazirana mineralna voda, takva pića zovu se saftschorle ili fruchtschorle (a vrlo rijetko i fruchtsaftschorle).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. What is a Spritzer? (engleski). Wisegeek. Pristupljeno 29. 06. 2012. 
  2. English-German translation for: Schorle (engleski). English-German online dictionary. Pristupljeno 29. 06. 2012. 
  3. The Soda Water Bottle: Let's Fröccs it Up! (engleski). Treehugger blog. Pristupljeno 29. 06. 2012. 
  4. An Original and Unique Wine Based Cocktail (engleski). Rose pression. Arhivirano iz originala na datum 2010-03-08. Pristupljeno 29. 06. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]