Šokačka grana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Šokačka grana. Za druga značenja, v. Šokačka grana (razvrstavanje).
Šokačka grana
Generalne informacije
Osnivanje 21. XI. 1996.
Duboševica
Prebivalište Duboševica
Žanr(ovi) tamburaška muzika
Članovi Saša Ivičin
Mato Kreko
Krunoslav Lijović
Alen Srimac
Robert Pružinac

Šokačka grana, tamburaški sastav iz Duboševice koji čine: Saša Ivičin (frontmen i svirač brača 1) , Mato Kreko (prim), Krunoslav Lijović (brač 2), Alen Srimac (kontra i vokal), Robert Pružinac (begeš, jedini iz Osijeka, zapravo iz Podravlja), zvanično osnovan 21. XI. 1996. godine.

Repertoar i nastupi[uredi - уреди | uredi izvor]

Duboševički svirači spadaju među najpopularnije baranjske tamburaše. Njeguju izvornu baranjsku (šokačku) tamburašku muziku, a nisu im strane ni ostale tamburaške izvedbe (npr. Baranje se ne bi' odrek'o odn. Ravnica, U tem Somboru). Prepoznatljivi su po baranjskom štihu. Izdali su 4 singla, a u pripremi je i prvi CD radnog naslova Baranja, mili zavičaju s 10 pjesama i "Šokačkim kolom", u aranžmanu Slavka Batoreka. Jednu od pjesama napisao je poznati pjevač Željko Lončarević Žec. Nastupali su širom Hrvatske, ali i u Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Švicarskoj...

Nastanak[uredi - уреди | uredi izvor]

Članovi sastava iz Duboševice kao dječaci počeli su muzicirati 1987. godine. Tada je u selo dolazio nastavnik Branko Bečanović, vrsni muzičar i pedagog, i učio ih svirati kako bi se nastavila duga tamburaška tradicija kojom se Duboševica može pohvaliti. Učili su sljedećih nekoliko godina, do početka rata. U prvo su vrijeme svirali u KUD-u "Mladi Šokci" dok ih rat nije rastavio, kad je svako otišao svojim putem. Ponovno ih je okupila Janja Čeliković kad je u aprilu 1995. godine osnovala HKUD Beli Manastir.

Pjesme o Baranji[uredi - уреди | uredi izvor]

Cijelo je vrijeme svoga djelovanja "Šokačka grana" neumorna u promicanju baranjske pjesme i kulture. U svojim pjesmama nastoje govoriti upravo o njoj, što se vidi po dosadašnjim pjesmama koje su snimili: prvijenac "Koliko te volim, ej Baranjo moja", "Baranja, mili zavičaju", "Baranjski nokturno" i "Baranjsko nebo".

Pjesma Baranjski nokturno Stjepana Rudinskog i Rajka Stilinovića proglašena je najuspješnijom pjesmom, odnosno najboljom izvedbom izlučne (eliminacione) večeri Festivala "Pjesme Podravine i Podravlja" ("Pitomača 2005", 17. VI. 2005) i time se kvalificirala za finale tog festivala.

Učestvovali su i na festivalu "Zlatne žice Slavonije" (Požega, 2006) pjesmom Baranjsko nebo Aleksandra Homokyja (muzika) i Terezije Bube Bognar (tekst).

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Ivica Getto: "Veseli Šokci s baranjskim štihom", "Nedjeljni Glas Slavonije", (III), 93, 11 - Osijek, 9. I. 2005)
  • Dražen Bađun: "Šokačka grana, poznati tamburaški sastav koji sudjeluje na 'Požegi 2006.', a slavi i svoj deseti rođendan : Vjerni tamburaškoj tradiciji", "TV obzor" (tjedni prilog "Glasa Slavonije"), XI, 786, 4-5 - Osijek, 2-8. IX. 2006. (+ fotografija na naslovnoj strani)