Škotska vlada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Škotska vlada
Scottish Government
Riaghaltas na h-Alba
Scots Govrenment
Logo Škotske vlade
Vlada pregled
Osnovana 1999.
Nadležnost Škotska
Sjedište St Andrew's House, Edinburgh, Škotska
Zaposlenika 17.000[1]
Godišnji budžet 28.6 milijardi funti (2013/14)
Odgovorni ministar Rt. Hon. Alex Salmond, MSP, prvi ministar
Vlada Sir Peter Housden, KCB, stalni sekretar
Web stranica
www.scotland.gov.uk

Škotska vlada (engl. Scottish Government, škotski gelski: Riaghaltas na h-Alba, škotski: Scots Govrenment) predstavlja organ izvršne vlasti devolvirane uprave u Škotskoj kao delu Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska vlada odgovorna je Škotskom parlamentu.

Vlada je kao posebni organ ustanovljena 1999. na temelju člana 44(1) britanskog Zakona o Škotskoj 1998. pod imenom Škotska izvršna vlast (engl. 'Scottish Executive').[2] Septembra 2007, za vreme mandata manjinska vlast SNP-a nazvala je ovaj organ "škotskom vladom", premda je zvanično ime tada ostalo isto (Scottish Executive).[3] Do formalne promene imena došlo je početkom jula 2012, kad je stupio na snagu član 12(1) Zakona o Škotskoj 2012, koji je doneo britanski parlament.

Na čelu Škotske vlade nalazi se Prvi ministar Škotske, koji bira sve ostale sekretare (članove Kabineta) i ministre nižeg ranga. Prvi ministar i članovi Kabineta zajedno čine Kabinet.[4]

Škotska je vlada odgovorna za sva pitanja vezana za upravu u Škotskoj, osim onih koja su izričito rezervisana za britanski parlament u Westminsteru temeljem Dodatka 5. Zakona o Škotskoj 1998. Među pitanjima u nadležnosti škotske vlade nalaze se zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe i policija, poljoprivreda, ekonomski razvoj i saobraćaj.

Škotska vlada je fiskalne 2005–2006. godine operisala s godišnjim budžetom u iznosu od preko 30 milijardi britanskih funti, koji je u fiskalnoj 2007–2008. godini dodatno narastao.[5]

Vladu predvodi Prvi ministar Škotske. Škotski parlament za tu dužnost predlaže jednog od poslanika, koga na položaj formalno postavlja britanski monarh, trenutno Kraljica Elizabeta II. Prvi ministar, uz saglasnost parlamenta, postavlja druge članove kabineta, tj. sekretare (secretaries) sa zaduženjima za posebna ministarstva. Slično tome, pojedinim sekretarima pomažu u radu ministri nižeg ranga (ministers). Škotski pravni dužnosnici, javni tužilac (poznat kao "Lord advokat", zvanično "Advokat Njenog veličanstva") i njegov zamenik s naslovom Solicitor General for Scotland (zvanično, "Glavni zastupnik Njenog veličanstva za Škotsku"), mogu se birati izvan članstva parlamenta, ali parlament mora odobriti njihov izbor. Prvi ministar, članovi kabineta i ovi pravni dužnosnici čine članove Škotske vlade i zajedno se nazivaju "škotskim ministrima".

Od 2007. škotsku vladu čine predstavnici Škotske nacionalne partije (SNP), koja ima većinu u škotskom parlamentu, premda je do 2011. ta većina bila samo relativna. Na izborima za škotski parlament 2011. SNP je prvi put u istoriji ovog parlamenta osvojila apsolutnu većinu. Trenutni prvi ministar je Alex Salmond.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Zaposleni u javnom sektoru Škotske (državna služba) (en)
  2. „Part II: The Scottish Administration”. The National Archives. Pristupljeno 23. oktobar 2013. 
  3. „Scottish Executive renames itself”. BBC News (BBC.co.uk). 3. septembar 2007. Pristupljeno 23. oktobar 2013. 
  4. „The Scottish Cabinet”. Škotska vlada. 4. jul 2012. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-03. Pristupljeno 23. oktobar 2013. 
  5. „The Scottish Government”. Scotland.gov.uk. 5. septembar 2013. Arhivirano iz originala na datum 2008-11-27. Pristupljeno 23. oktobar 2013.