Šibenski Funcuti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Šibenski funcuti su navijačka skupina iz Šibenika.

Udruga navijača "Šibenski Funcuti" osnovana je 10. travnja 1983. godine, dan nakon famozne 3. finalne utakmice prvenstva bivše "SFRJ" između Šibenke i Bosne. Šibenka je dobila utakmicu rezultatom 83-82 koševima Dražena Petrovića iz slobodnih bacanja nakon isteka vremena. U gradu je tada nastalo nezapamćeno slavlje, ali sutradan iz Beograda stiže odluka da se utakmica poništi i da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu, u Novom Sadu, u SPENS-u. Uprava i igrači KK Šibenke donose odluku da se na novu utakmicu ne putuje, u čemu ih podržavaju svi šibenski navijači. Pod utjecajem tih događaja nastaju Šibenski funcuti.

U Šibeniku je, naravno, navijanja bilo i puno prije spomenute 1983. godine, samo što nije bilo toliko organizirano i što navijači nisu imali svoje ime. Funcuti nisu samo košarkaški navijači koji bodre KK ‘’Šibenku’’(po tome mnogi stariji navijači i ljubitelji sporta i pamte Funcute jer je dobro poznata atmosfera koja se stvarala na čuvenom Baldekinu od 80-ih pa nadalje), već s jednakim navijanjem bodre i klubove u ostalim sportovima, nogometu i vaterpolu.

Funcuti su u bivšoj "SFRJ"slovili za jedne od najluđih i najvjernijih navijača iako nikad nisu bili tako brojni kao neke druge navijače grupe. Ovo prvenstveno vrijedi za košarku, no treba spomenuti da se i na Šubićevcu za vrijeme bivše države stvarala itekako dobra atmosfera iako je Šibenik onda bio u drugoj ligi. Poznato je i navijanje na vaterpolskim utakmicama VK Solarisa (danas VK Šibenik) kad se vaterpolsko prvenstvo igralo još preko ljeta na otvorenim bazenima. Tada bi se sredinom 80-ih na bazenu u Crnici nakrcalo i do 4000 tisuće ljudi.

Velik broj pripadnika Šibenskih Funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu kao i brojni navijači iz drugih navijačkih skupina. Osamostaljenjem Hrvatske Funcuti postaju možda još jači i bolji nego prije. Funcuti sredinom 90-ih slove kao negdje 5. po redu na nekoj "navijačkoj ljestvici", odmah iza neprikosnovenih Torcide i BBB-a, te uvijek jakih i brojnih Armade i Kohorte.

Funcuti su aktivni i na gostovanjima gdje prate svoje ljubimce širom Hrvatske. Poznato je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to 80-ih na finalu kupa Koraća koji je igran u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije. Funcuti su i prva hrvatska navijačka skupina koja je nakon Domovinskog rata organizirano otišla na gostovanje u Srbiju.Bilo je to 8.siječnja 2005.godine na utakmici KK Crvena Zvezda - KK Šibenka Dalmare koja je završila 81-70 u korist domaćina.

Poznati su i Dalmatinski derbiji između NK Šibenika i NK Hajduka odnosno NK Zadra u HNL-u

Sezona 2009/2010 bila je povijesna za šibenski nogomet. Tu sezonu NK Šibenik osvojio je 4. mjesto u prvoj HNL te po prvi put izborio nastup u europskim utakmicama u UEFA Europskoj ligi protiv malteške Slieme i ciparskog Anorthosisa. Osim toga, ostvaren je najveći uspjeh u povijesti kluba, finale Kupa, gdje su u dvije utakmice (2-1 u Splitu, te 0-2 u Šibeniku) izgubili od Hajduka.

Boje Šibenskih Funcuta su tradicionalne šibenske boje, narančasta i crna.