Šehzade Mustafa

Izvor: Wikipedia
Edit-find.svg Ovaj članak ili poglavlje ne citira izvore, tako da postoji verovatnoća da su neke informacije iznete u ovom članku netačne.
Možete pomoći Vikipediji unoseći odgovarajuće reference ili barem literaturu.
Osmanli-nisani.svg    Šehzade Mustafa
Rođenje 1515
Rodno mjesto Manisa
Smrt 1553
Mjesto smrti Koniya
Supružnik od sultanija Rumejsa
Potomstvo

Šehzade Mehmed

Nergisšah sultanija
Kraljevska kuća Kuća Osmanova
Dinastija Otomanska dinastija
Otac Sulejman I
Valide sultan Mahidevran

Şehzade Mustafa Muhlisi (turski izgovor: [ʃehzaːˈde mustaˈfa muhliˈsi]) ( Manisa, 1515 – Konya, 6. oktobar 1553), bio je osmanski princ Manise od 1533. do 1541 i princ Amasye. Bio je prvorođeni sin Sulejmana Veličanstvenog i Mahidevran. Şehzade Mustafa je bio prijestonasljednik Osmanskog Carstva. Godine 1553. ga je otac dao pogubiti uvjeren da ga sprema svrgnuti; ta se odluka tradicionalno pripisuje spletkama Rokselane i Rustem Paše.

Biografija[uredi - уреди]

Rođen je u Manisi gde je njegov otac bio namesnik, a sa dolaskom Sulejmana na presto dolazi u Carigrad gde se obrazuje i usavršava u ratničkim veštinama. Kada je odrastao postao je namesnik Manise, a kasnije postaje namesnik Amasije. Premeštanjem u Amasiju postaje jasno da nije više predodređen za naslednika jer je od Amasije do prestonice bilo potrebno 5 dana jahanja.

Sulejmanova miljenica Rokselana želela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zaveru protiv Mustafe. Prvo se rešila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše Pargalije i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe ubeđujuċi ga da Mustafa hoće da ga svrgne s trona. Sulejman je pozvao Mustafu da reše probleme i nesrećni princ je došao. Po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje. Na ulazu u šator udavili su ga gluvonemi stražari. Njegova smrt je izazvala pobune janjičara koji su krivili Rustem-pašu, koji je privremeno smenjen. Pobunio se i narod u Anadoliji, naročito u Amasiji gde je Mustafa bio omiljen kod podanika.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran (preminula 1580) i maloletnim sinom Mehmetom koji je takođe ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim II. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Džihangir od tuge za omiljenim bratom. Mustafa je ostao upamċen kao jedan od najdarovitijih osmanskih prinčeva.

U TV-seriji Muhteşem Yüzyıl njegov lik glumi Mehmet Günsür.

Izvori[uredi - уреди]

http://www.omnilexica.com/?q=%C5%9Eehzade+Mustafa#a896d4590544f0e56400fbf79c51bf771