Šehzade Mustafa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mustafa
Princ Mustafa
Suprug/a/e/ziRumejsa Sultanija
Potomstvo
Nergisšah sultanija
Šehzade Mehmet
OtacSulejman I
MajkaMahidevran
Rođen/a1515
6. oktobar 1553. (dob: 37–38)

Şehzade Mustafa Muhlisi (turski izgovor: [ʃehzaːˈde mustaˈfa muhliˈsi]) ( Manisa, 1515 – Konya, 6. oktobar 1553), bio je osmanski princ Manise od 1533. do 1541 i princ Amasye. Bio je prvorođeni sin Sulejmana Veličanstvenog i Mahidevran. Şehzade Mustafa je bio prijestonasljednik Osmanskog Carstva. Godine 1553. ga je otac dao pogubiti uvjeren da ga sprema svrgnuti; ta se odluka tradicionalno pripisuje spletkama Rokselane i Rustem Paše.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Manisi gde je njegov otac bio namesnik, a sa dolaskom Sulejmana na presto dolazi u Carigrad gde se obrazuje i usavršava u ratničkim veštinama. Kada je odrastao postao je namesnik Manise, a kasnije postaje namesnik Amasije. Premeštanjem u Amasiju postaje jasno da nije više predodređen za naslednika jer je od Amasije do prestonice bilo potrebno 5 dana jahanja.

Sulejmanova miljenica Rokselana želela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zaveru protiv Mustafe. Prvo se rešila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše Pargalije i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe ubeđujuċi ga da Mustafa hoće da ga svrgne s trona. Sulejman je pozvao Mustafu da reše probleme i nesrećni princ je došao. Po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje. Na ulazu u šator udavili su ga gluvonemi stražari. Njegova smrt je izazvala pobune janjičara koji su krivili Rustem-pašu, koji je privremeno smenjen. Pobunio se i narod u Anadoliji, naročito u Amasiji gde je Mustafa bio omiljen kod podanika.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran (umrla 1580) i maloletnim sinom Mehmetom koji je takođe ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim II. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Džihangir od tuge za omiljenim bratom. Mustafa je ostao upamċen kao jedan od najdarovitijih osmanskih prinčeva.

U TV-seriji Muhteşem Yüzyıl njegov lik glumi Mehmet Günsür.

Izvori[uredi | uredi kod]

http://www.omnilexica.com/?q=%C5%9Eehzade+Mustafa#a896d4590544f0e56400fbf79c51bf771