Šalvare

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hinduskinja iz Karačija snimljena oko 1870.

Šalvare (od turskog: şalvar = široke hlače[1], a to je u turski ušlo preko perzijske riječi za hlače szalwār) su tradicionalne vrlo široke uniseks hlače nalik na pidžamu raširene po Južnoj i Centralnoj Aziji koje su se vremenom kao i vrlo slične dimije proširile i po Osmanskom Carstvu i postale sinonim za oblačenje ala turca.

Šalvare su se po Indijskom podkontinentu često nosile zajedno sa gornjim dijelom kamiz (nešto kao duga košulja, haljetak) taj komplet zove se Šalvar kamiz.

Opis[uredi - уреди | uredi kôd]

Šalvare su kao i dimije bile vrlo jednostavno krojene, s istom prednjicom i zadnjicom, bez ikakvih proreza i džepova, nešto šire u struku, a uže oko gležnjeva, iako je tu bilo i varijacija, po Indijskom podkontinentu nosile su se ravno krojene šalvare.

Porijeklo[uredi - уреди | uredi kôd]

Šalvare su vjerojatno nastale u drevnom Iranu, za njih su prvi saznali Arapi kad su zauzeli Sasanidsku Monarhiju u 7. vijeku. [2]

Iz Irana su se raširile po Indijskom podkontinentu za vrijeme Mogulskog carstva u 16. vijeku, a nakon tog i po brojnim zemljama Osmanskog Carstva.

Rasprostranjenost[uredi - уреди | uredi kôd]

Šalvare su bile dio narodne nošnje po južnoslavenskim zemljama Osmanskog Carstva; Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Slavoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji sve do kraja 19. vijeka. Nosili su ih podjednako i muškarci i žene, musliman, kršćani i Židovi, jedino što su za nemuslimane bile ograničene boje, to je mogla biti samo crna.[3]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. şalvar (engleski). Turkish Dictionary Net. http://www.turkishdictionary.net/?word=%FEalvar. Pristupljeno 22. 1. 2013. 
  2. Chalvar (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/104798/chalvar. Pristupljeno 23. 01. 2013. 
  3. Narodnje nošnje (hrvatskosrpski). BosnaFolk. http://www.bosnafolk.com/sehara/nnosnje.php. Pristupljeno 28. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]