Šablon:IČ – Rómulo Betancourt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
BG
Rómulo Betancourt

Rómulo Ernesto Betancourt Bello (Guatire, 22. veljače 1908.New York, NY, 28. rujna 1981.) bio je venezuelanski političar i državnik, znan kao "otac" venezuelanske demokracije, a koji je u dva navrata bio predsjednik Venezuele i dugogodišnji vođa Demokratske akcije, najdominantnije političke stranke u Venezueli tokom XX. vijeka.

Betancourt je neupitno bio jedan od najznačajnih ličnosti ne samo venezuelanske, već i latinoameričke politike XX. vijeka. Zbog zalaganja za demokraciju, često je bio u konfliktu s autokratskim vlastima u matičnoj zemlji; brojni periodi egzila omogućili su mu da proputuje različite zemlje iz svog podneblja, ali i Sjedinjene Države, prilikom čega je izgradio mnoge važne osobne i političke odnose.

Njegova borba za demokraciju u Venezueli započela je 1945. godine, a kulminirala je nakon puča 1958. godine, kada je Betancourt kao izabrani predsjednik vodio zemlju u prvom trajno stabilnom periodu demokracije. Na toj je poziciji proveo brojne značajne reforme i trajno se borio za očuvanje demokracije, što je i bila osnova njegove doktrine. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Battlestar Galactica (miniserija) · Mahmud Ahmadinedžad · Tradicionalna medicina