Čigre

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čigre
Thalasseus sandwicensis
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Sternidae
Bonaparte, 1838.

Čigre (lat. Sternidae), su porodica ptica u redu močvarica. Veće čigre su u bliskom srodstvu sa galebovima, dok je sličnost nekih čigri sa vodosjecima također upadljiva.

Izgled

[uredi | uredi kod]

Vrste roda Sterna imaju vitko tijelo, duga krila i račvast rep, pa su zato ponekada zvane "morske lastavice". Perje im je najčešće bijelo, sivo ili crno, ali neke vrste imaju blagi ružičasti sjaj na grudima početkom sezone parenja. Ova boja brzo izblijedi nakon što ove ptice dođu do teritorija za gniježđenje. Mladunci su najčešće smeđe boje. Kod vrsta roda Chlidonias i Anous perje je tamnije ili crno. Larosterna inca je upadljivo drugačija od ostalih čigri po resi kod usta i bijelim "brkovima". Veće čigre su manje okretne i graciozne od drugih. Kljunovi čigri mogu biti različiti, od oblika pincete do bodeža, što jednim dijelom zavisi i od veličine njihovog plijena. Često su svijetložuti, crveni ili crni. Iako imaju plivaću kožicu između prstiju, rijetko provode mnogo vremena u vodi.

Rasprostranjenost

[uredi | uredi kod]
Čigre u letu

Čigre nastanjuju cijeli svijet, osim staništa koja su pod vječnim ledom [1]. Gnijezde se na svim kontinentima, uključujući i Antarktik. Staništa su im priobalne i otvorene vode, ali i rijeke, bare i močvare. Uprkos rasprostranjenosti, neke vrste imaju ograničen prostor prebivanja (stanište). Čigre se dijele na morske i barske čigre. Morske čigre se gnijezde na plažama ili otocima i grade jednostavna gnijezda, koja su samo udubljenja u pijesku. Neke se gnijezde i u slanim močvarama. Barske čigre uglavnom nastanjuju unutrašnjost kontinenata, oko slatkovodnih bara, rijeka i jezera. Grade plutajuće gnijezdo, koje učvrste travama da ih ne bi odijela voda za vrijeme poplava. Mnoge čigre daleko se sele, a najduže se seli arktička čigra (45000 km).

Razmnožavanje

[uredi | uredi kod]

Kao i mnoge druge morske ptice, čigre su dugovječne. Nije neoubičajen vijek od 33 godine. Počinju se gnijezditi sa dvije godine života. Kod tropskih vrsta se to dešava kasnije, u šestoj godini. Obično ostaju doživotni partneri. Van sezone gniježđenja, ta veza se prekida, ali se partneri sastaju na početku svake sezone gniježdenja. Gnijezde se u kolonijama koje se ponekada sastoje od milijuna ptica. Udvaranje je vrlo složeno. Leglo varira od jednog jaja kod tropskih vrsta do 2-3 jaja kod drugih. Oba spola inkubiraju jaja 3-4 tjedna. [2]

Vrste

[uredi | uredi kod]
Anous stolidus
Gygis alba sa ribom u kljunu.
Onychoprion fuscatus
Sternula antillarum
Hydroprogne caspia
Gelochelidon nilotica
Sterna aurantia, odrasli i mladunac.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-12. Pristupljeno 2011-06-25. 
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Tern

Drugi projekti

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: čigre
Wikivrste imaju podatke o: čigrama