Xiongnu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Xiongnu (kineski: 匈奴pinyin: XiōngnúWade-Giles: Hsiung-nu) je naziv za konfederaciju nomadskih plemena Centralne Azije na čijem je čelu bila vladajuća klasa nepoznatog porijekla. Većina informacija o Xiongnuima dolazi iz kineskih izvora, pa su imena i titule poznata isključivo po kineskim transliteracijama.

Identitet i porijeklo vladajuće jezgre Xiongnua je zbog malog broja sačuvanih imena, titula i riječi, predmet brojnih i različitih hipoteza među historičarima. Kao mogući preci, odnosno srodnici Xiongnua se spominju razni iranski, mongolijski, turski i jenisejski narodi.[1][2] Prilično je popularna hipoteza kojoj su Xiongnu u stvari Huni, iako za to nema čvrstih dokaza.[2][3]

Kineski izvori iz 3. vijeka pne. navode kako su Xiongnu stvorili carstvo pod Modu Chanyuom (koji je postao njihov vrhovni vođa 209. pne.)[4] a koje je prostiralo preko granica današnje Mongolije. U 2. vijeku pne. su porazili i u progonstvo natjerali dotada dominantni narod Yuezhi te postali gospodarima stepa na sjeveru današnje Kine. Također su bili aktivni u južnom Sibiru, zapadnoj Mandžuriji i suvremenim kineskim provincijama Unutrašnja Mongolija, Gansu i Xinjiang. Ta nomadska plemena su se smatrala toliko opasnima da je dinastija Qin otpočela izgradnju Velikog zida kako bi zaštitila Kinu od njihovih napada. Odnosi Xiongnua i ranih kineskih dinastija su bili složeni, od čestih vojnih sukoba i intriga, preko složenih sistema plaćanja danka, trgovine i bračnih saveza.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Adas 2001: 88
  2. 2,0 2,1 Beckwith 2009: 404-405, nn. 51-52.
  3. Vaissière 2006
  4. di Cosmo 2004: 186

Literatura[uredi | uredi kod]