Liu Yuan (Han Zhao)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Han (Zhao) Guangwendi (漢(趙)光文帝)
Porodično ime: Liu (劉; líu)
Osobno ime: Yuan (淵, yuān)
Hramsko ime: Gaozu (高祖, gāo zǔ)
Posthumno ime: Guangwen (光文, guāng wén),
doslovno:
"obnoviteljski i uljudan"

Liu Yuan (劉淵) (? -310), kurtoazno ime Yuanhai (元海), formalno Car Guangwen od Hana (Zhaoa) (漢(趙)光文帝) bio je osnivač i prvi car kineske/Xiongnu države Han Zhao, prvog od Šesnaest kraljevstava.

Liu Yuan je bio Xiongnu plemić, potomak chanyua iz klana Luanti, poznatog po viševjekovnoj odanosti kineskoj dinastiji Han. Liu Yuanovi preci su nakon sloma dinastije Han početkom 3. vijeka nastavili biti vazali države Cao Wei, čiji ih je osnivač Cao Cao naselio u današnju provinciju Shanxi, gdje se Liu Yuan rodio. Mladi Liu Yuan se obrazovao u carskoj prijestolnici Luoyang gdje je impresionirao dvor dinastije Jinsvojim intelektualnim sposobnostima; međutim, nije mu je dozvoljeno da 280. sudjeluje u pohodu na državu Wu. Umjesto toga je Liu Yuan bio jedan od poglavica u Shanxiju.

Za vrijeme rata Osam prinčeva je bio saveznik i bliski suradnik princa Sima Yinga, te se priključio njegovim snagama. U tu je svrhu mobilizirao 50.000 Xiongnu vojnika i za sebe uzeo simboličku titulu "Velikog Chanyua". Kada je, međutim, čuo za kolaps Sima Yingove vojske, proglasio je nezavisnost svog područja od Kine, proglasivši se 304. "kraljem Hana". Taj se potez smatra početkom Wu Hu ustanka, s obzirom da su njegov primjer uskoro slijedili mnoga druga Wu Hu plemena i narodi na sjeveru Kine, nastojeći iskorist krajnju iscrpljenost kineske države bratoubilačkim ratom.

Liu Yuan je, pak, taj potez nastojao opravdati time što se smatrao potomkom dinastije Han, navodeći da su drevni carevi davali svoje princeze Xiongnuima kao supruge; već ranije se među Xiongnu plemstvom, tada već duboko siniziranom, koristilo prezime "Liu", isto koje su koristili članovi dinastiej. Liu Yuan je svoju državu namjerno nazvao "Han", nastojeći imitirati potez Liu Beija, prvog cara dinastije Han. Dvije godine kasnije se, pak, formalno proglasio carem Kine.

Na njegovu stranu su stali kako brojna Wu Hu plemena, tako i siromašni kineski seljaci; Liu Yuan je već ranije uživao reputaciju razboritog i velikodušnog čovjeka. S druge strane, iako je na svoju stranu privukao darovite vojskovođe kao Shi Leja, do svoje smrti nije bio u stanju značajno proširiti svoju teritorijalnu bazu iz Shanxija. Kada je umro 310. carsku je krunu dao svom sinu Liu Heju, ali je njega vrlo brzo u puču smaknuo brat Liu Cong.

Izvori[uredi | uredi kod]

Car Guangwen od Hana (Zhaoa)
Umro/la: 310
Kraljevske titule
Obnovljen/a
Titulu posljednji imao/la
Car Gaozu od Hana
Kralj Hana
304–308
Slijedi:
sam
Prethodi:
sam
Car Han Zhaoa
308–310
Slijedi:
Liu He
Pretendirane titule
Prethodi:
Car Hui od Jina
— TITULARNI —
Kinesko Carstvo
Pretendent na kraljevsko potomstvo
304–310
Razlog za neuspjeh sukcesije:
Wu Hu ustanak
Slijedi:
Liu He