Utrecht

Izvor: Wikipedia
Utrecht

DomtorenUitzichtIn2009.jpg
Pogled na centar grada

Zastava

Grb
Osnovni podaci
Država  Holandija
Provincija Provincija Utrecht
Stanovništvo
Stanovništvo (2013.) 323 617
Geografija
Koordinate 52°03′13″N 5°42′36″E / 52.0536, 5.710
Površina 99.32 km²
Utrecht na karti Netherlands
Utrecht
Utrecht
Utrecht (Netherlands)
Ostali podaci

Utreht (holandski: Utrecht) je grad u istoimenoj provinciji Utrecht u Nizozemskoj.

Utreht je stari grad, svojevremeno rimska prvo skela, pa most na reci , a docnije feudalni posed utrehtskih vladika (biskupa). Ima najstariju sačuvanu crkvu u zemlji, poznatu kao De Dom (Saborna crkva).

Historija[uredi - уреди]

Najstarija istorija grada Utreht se vezuje za rimsku fortifikaciju podignutu oko 47. pne. U to doba ime ovog pograničnog mesta je bilo Rheno Traiectum (Prelaz preko Rajne), a kasnije Ultraiectum.

Tokom 6. veka, Utreht je pao pod uticaj Franaka. Godine 690. irski misionar Willibrord se naselio u Utrehtu, i ovaj grad je bio centar hrišćanstva u Nizozemskoj tokom celog srednjeg veka. Povelju o gradskim pravima grad je dobio 1122. Vladari Utrehta su bili ujedno i biskupi i svetovni vladari provincije i okolnih krajeva.

Posle srednjeg veka, trgovački gradovi poput Amsterdama, Lajdena i Rotterdama su postali značajniji od Utrehta. Nakon osnivanja Utrechtske unije (početak borbe za nezavisnost Holandije), 1579, biskupija je rasformirana. Ponovo je obnovljena tek 1853.

Dana 11. aprila 1713., potpisan je Mir iz Utrehta, čime je okončan Rat za špansko nasleđe.

Po otvaranju železničke linije Amsterdam -Arnhem, 1843, Utreht je postao glavni čvor mreže železnica Holandije. Centrala holandskih železnica je smeštena u ovom gradu.

Spoljašnje veze[uredi - уреди]