Till Death Us Do Part (britanska TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Till Death Us Do Part
FormatSitcom
KreatorJohnny Speight
NastupajuWarren Mitchell
Dandy Nichols
Una Stubbs
Antony Booth
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciengleski
Broj serijala7
Broj epizoda54 + 3 kratke
Produkcija
Trajanje40 min. (2)
30 min. (50)
25 min. (1)
20 min. (1)
Emitiranje
Originalni kanalBBC1
Originalno prikazivanje22. jul 1965. – 16. decembar 1975.
Kronologija
SlijediTill Death...

Till Death Us Do Part je britanski televizijski sitkom koji se originalno emitirao na programu BBC1 od 1965. do 1975. godine. Radnja je bila smještena u londonski East End i pratila život radničke porodice Garnett, koju je vodio partrijarhalni Alf Garnett (Warren Mitchell), reakcionar s rasističkim i anti-socijalističkim pogledima. S njima je živjela tiha i mirna supruga Else, koju je tumačila Dandy Nichols, kći Rita - koju je tumačila Una Stubbs - te Ritin suprug Mike Rawlins (Antony Booth) koji je bio gorljivi socijalist.

Smatra se kako je serija, nastala kao pilot-projekt u okviru humoristične TV-antologije Comedy Playhouse, vrlo dobro predočila burna društvena previranja u Britaniji 1960-ih, odnosno naglo stvoreni generacijski jaz između roditelja i njihovih konzervativnih vrijednosti na jednoj, te djece koja su inzistirala na novim idejama i "opuštenijem" načinu života. Zbog svega toga je Alf Garnett - usprkos toga što je iznosio većini publike sve teže prihvatljive stavove - postao jednom od ikona popularne kulture u Velikoj Britaniji.

Serija - koja je za vrijeme emitiranja poslužila kao predložak za istoimeni igrani film snimljen 1969. godine - je nakon prestanka emitiranja godine 1981. dobila nastavak na ITV-u pod naslovom Till Death.... Ta se serija prestala snimati nakon jedne sezone, a od 1985. do 1992. BBC je emitirao nastavak pod nazivom In Sickness and in Health. Warren Mitchell je, pak, lik Alfa Garnetta nastavio glumiti u kazalištu sve do 1998. godine kada je umro njegov originalni tvorac Johnny Speight.

Zahvaljujući tome što su društvena previranja u Britaniji 1960-ih imala svoj ekivalent u brojnim drugim zemljama, ona je dobila i tamošnje remakeove. Verzije serije su snimljene u Brazilu, Zapadnoj Njemačkoj 1970-ih gdje je bila poznata kao Ein Herz und eine Seele te u Hong Kongu 1990-ih gdje je poznata kao All in a Family. Najpoznatija od svih tih verzija je, međutim, snimljena u SAD u produkciji Normana Leara gdje je pod imenom All in the Family imala enormni uspjeh i brojne spin-offove, te postala jednim od ključnih elemenata američke popularne kulture 1970-ih i 1980-ih.

Usprkos svoje popularnosti i uticaja, serija se danas smatra djelomično izgubljenjom, s obzirom da je BBC dio epizoda, u skladu sa službenom politikom, prebrisao radi ušteda magnetoskopske vrpce.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]