Tenzin Gjatso

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tenzin Gjatso
Njegova svetost XIV Dalaj Lama
XIV Dalaj Lama
Period vladavine 17. novembar 1950 — današnjost
Datum krunisanja 17. novembar 1950.
Puno ime Jecun Jamfel Ngavang Lobzang Ješe Tenzin Gjatso
Rođen 6. jul 1935.
Narodna Republika Kina Ćinghaj, Kina
Prethodnik Tubten Gjatso
Naslednik XV Dalaj Lama
Otac Čoekjong Tsering
Majka Diki Tsering

Tenzin Gjatso (kin. 丹增嘉措, pin. Dānzēng Jiācuò; rođen 6. jula 1935) je četrnaesti po redu tibetanski duhovni i svetovni vođa. Tibetanci veruju da je Dalaj Lama reinkarnacija Bude, čiji duh nakon smrti ulazi u telo novorođenog dečaka kojeg identifikuju tradicionalnim metodama.

Tenzin Gjatso peti je od šesnaestoro dece u poljoprivrednoj porodici na Tibetu u pokrajini Ćinghaj. Sa dve godine proglašen je kao Tulku, reinkarnacija trinaestog Dalaj Lame. Dana 17. novembra 1950., sa petnaest godina, proglašen je čelnikom Tibeta i najvažnijim političkim upravnikom, u vrime kada se Tibet suočavao sa nasilnom okupacijom Narodne Republike Kine.

Tenzin Gjatso je Tibet napustio 1959. godine i sklonio se u Indiju nakon neuspeha Tibetskog pokreta otpora gde je pokušavao da uspostavi centralnu tibetsku administraciju, ujedno tražeći način kako da sačuva tibetsku kulturu i prosvetu, a hiljade izbeglica sledilo je Dalaj Lamu u Indiju.

Harizmatični i priznati javni govornik, Tenzin Gjatso je prvi Dalaj Lama koji je otputovao na Zapad gde je nastojao da upoznati svet s budizmom i promovisati koncept univerzalne odgovornosti, etike i međureligijske komunikacije.

Godine 1989. dobio je Nobelovu nagradu za mir za svoj nenasilni otpor kineskoj okupaciji.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]