Tehnologija dinastije Song

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jiaozi, prva papirnata valuta u historiji svijeta, pronalazk dinastije Song.

Dinastija Song (kineski: 宋朝) koja je vladala od 960. do 1279. se smatra zaslužnom za neka od najznačajnijih tehnoloških inovacija u kineskoj historiji, od kojih su mnoga bila djelo nadarenih službenika regrutiranih i odabranih od strane vlade kroz sistem carskih ispita.

Napredno strojarstvo je već imalo dugu tradiciju u Kini, te je tako Su Song, jedan od inženjera u službi dinastije Song, priznao da on i njegovi suvremenici svoje izume temelje na prethodnim dostignućima izumitelja kao što je bio Zhang Heng (78–139).[1] Primjena tehnike pomičnih slova je predstavljala značajan napredak u odnosu na ranije tehnike drvenih blokova te bitno pridonijela obrazovanju konfucijanskih učenika i širenju pismenosti i kulture među masama. Nova oružja su koristila pronalazak baruta te omogućili dinastiji Song da se brani od vanjskih neprijatelja —Liaoa, Zapadne Xije i Jina uz pomoć topova—sve do kolapsa pod udarom Mongola pod Kublaj Kanom krajem 13. vijeka.

Značajan napredak je postignut u građevinarstvu, pomorstvu i metalurgiji, a u 13. vijeku su se počele koristiti i vjetrenjače. Ti pronalsaci, zajedno sa papirnatim novcem su uveli revoluciju i značajno pridonijeli opstanku ekonomije dinastije Song.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Needham, Volume 4, Part 2, 466.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.

Barut i 'vatreno oružje'[uredi | uredi kod]

Ostalo[uredi | uredi kod]