Sony

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sony Corporation
ソニー株式会社
Sony logo
Tip Dioničko društvo (TYO: 6758; NYSE: SNE)
Osnovana 7.5. 1946. (današnje ime 1958.) od strane Masarua Ibuke i Akia Morite[1]
Sjedište Japan Minato-ku, Tokyo, Japan[1]
Ključni kadroviHoward Stringer: predsjednik i CEO[1]
Ryoji Chubachi: predsjednik i CEO za Sony Electronicts[1]
Katsumi Ihara: izvršni zamjenik predsjednika[1]
IndustrijaPotrošačka elektronika, elektronika, financijske usluge & mediji
ProizvodiPotrošačka elektronika (audiovizualije & igre)
profesionalna audio/video oprema
Poluvodiči
Kompjuterski hardver
Financijske usluge
Film, televizija, muzika & softver za igre
ostalo
Prihod 63,980 milijardi USD (2006)[2]
Operativni prihod14,578 billion USD (2006)[2]
Neto prihod$1.042 billion USD (2006)[2]
Zaposlenika158,500 (31.3. 2006)[1]
Supsidijarne tvrtkeSony Electronics
Sony Computer Entertainment
Sony Ericsson (50%)
Sony Pictures Entertainment
Sony BMG (50%)
Sony Marketing
Sony Life
Sony Assurance
Sony Bank
others
Web-sajtwww.sony.net

Sony Corporation (uobičajenog naziva Sony) (jap. ソニー株式会社 Sonī Kabushiki Gaisha) (TYO: 6758) japanski je konglomerat multinacionalnih korporacija koji kao i Toshiba ima sjedište u japanskoj prijestolnici, Tokiju. Sony je jedan od najvećih medijskih konglomerata na Svijetu sa prihodom većim od 78,88 mljrd. USD. Sam Sony bavi se proizvodnjom elektronike, informacijskih, komunikacijskih i video tehnologija i igraćih konzola čiji su proizvodi namijenjeni običnom korisniku ili profesionalnom tržištu. Osnivači kompanije, Akio Morita i Masaru Ibuka ime tvrtke stvorili su od izvedenice latinske riječi Sonus, što znači zvuk, odnosno na engleskom jeziku sound (u engleskom slengu: sonny). Ime i odabir te riječi vezani su i uz naziv "sonny boys", koji je u Japanu 1950-ih označavao naočite i pametne mlade ljude.

Sam Sony Corporation je nadređen tvrtki Sony Group, koja obuhvaća pet segmenata poslovanja - elektroniku, video igre, zabavu (filmovi i glazba), financijske usluge i ostalo. Zbog toga se Sony smatra najopsežnijom tvrtkom na svijetu u industriji zabave. Tako se Sony Corporation uključuje tvrtke Sony Electronics (za područje SAD-a), Sony Pictures Entertainment, Sony Computer Entertainment, Sony Music Entertainment, Sony Ericsson i Sony Financial. To je i razlog da se Sony poput Toshibe nalazi ljestvici 20 vodećih kompanija na Svijetu.

Trenutni reklamni slogan tvrtke je make.believe (eng. počni vjerovati), koji je zamijenjen bivšim sloganom like.no.other (eng. kao nitko drugi).

Povijest[uredi | uredi kod]

Krajem 1945. i završetkom II. svjetskog rata, Masaru Ibuka otvorio je radionicu za popravak radio uređaja, u gradu Nihonbashi pokraj Tokija i to u zgradi uništenoj tokom bombardiranja. Sljedeće godine pridružuje mu se kolega Akio Morita, te zajedno osnivaju tvrtku Tokyo Tsushin Kogyo K.K. (Tokijska tvrtka za telekomunikacijski inžinjering). Tvrtka je izradila snimač na vrpcu (eng. tape recorder) pod nazivom Type-G (tip G).

Tokom ranih 1950-ih, Masaru Ibuka putuje SAD-om gdje je čuo vijest da je tvrtka Bell Labs izumila tranzistor. Bio je uvjeren da bi Bell Labs mogao Sonyju dati pravo na licencnu proizvodnju tranzistora. Dok je većina američkih tvrtki vršila istraživanja na tranzistoru u vojne svrhe, Masaru Ibuka je odlučio primjeniti tranzistor u komunikacijske svrhe.

Iako su američke tvrtke Regency I Texas Instruments izgradile prvi radio temeljen na tranzistoru, Sony je ostvario veći komercijalni uspjeh sa svojim tranzistor radiom. U kolovozu 1955. Tokyo Tsushin Kogyo (tadašnje ime Sonyja) na tržište je izbacio Sony TR-55 - prvi japanski radio tranzistor namijenjen komercijalnom tržištu. U prosincu iste godine na tržište izlazi Sony TR-72, proizvod koji je osvojio naklonost unutar Japana i na izvoznom tržištu, uključujući Australiju, Kanadu, Nizozemsku i Njemačku. Taj radio sastojao se od šest tranzistora, imao je bolju kvalitetu zvuka, te je veliku prodaju nastavio i tokom ranih 1960-ih.

U svibnju 1956. tvrtka predstavlja radio TR-6 kojeg je krasio inovativni tanki dizajn i kvaliteta zvuka koja je bila dominantna u odnosu na konkurentske prijenosne radio uređaje sa cijevi kojom se prenosio zvuk. Tvrtka je odlučila koristiti marketing u svrhu reklamiranja TR-6 radija. Tako je stvoren Atchan, crtani lik kojeg je stvorio autor Fuyuhiko Okabe. Atachan, kasnije poznat kao Sony Boy pojavljuje se u reklamama u kojima drži TR-6 na uhu, te je predstavljao tvrtku i njene proizvode sve do sredine 1960-ih. Sljedeće godine, 1957., Tokyo Tsushin Kogyo predstavlja TR-63, dimenzijama najmanji radio na tržištu. Radio dimenzija 112 × 71 × 32 mm ostvario je komercijalni uspjeh u Svijetu.

Michael Brian Schiffer, profesor Sveučilišta u Arizoni je izjavio: "Sony nije bio prvi, ali njegov tranzistor radio bio je najuspješniji. Radio TR-63 je 1957. u SAD-u pokrenuo novu industriju potrošačke mikroelektronike". Sredinom 1950-ih američki tinejdžeri kupuju velike količine prijenosnog tranzistor radija. Pretpostavlja se da je do 1955. prodano 100.000 komada a do kraja 1968. godine, 5 miljuna komada.

Sjedište Sonyja je krajem 2006. preseljeno iz tokijskog Minata u Shinagawu, također u Tokiju.

Porijeklo imena[uredi | uredi kod]

Kada je Tokyo Tsushin Kogyo tražio romanizirano ime kojim bi se predstavljao na tržištu, snažno su podupirali koristenje inicijala tvrtke kao imena, odnosno TTK. Primarni razlog nije bio zbog željezničke kompanije Tokyo Kyuko - TKK. Tvrtka je privremeno u Japanu koristila akronim Totsuko. Međutim, osnivač Morita je primjetio da na tržištu SAD-a korisnici teško izgovaraju to ime kompanije. Jedno kraće vrijeme koristio se naziv Tokio Teletech, međutim Morita je otkrio da jedna američka tvrtka koristi riječ Teletech kao svoj brand.

Naziv Sony bio je izabran za brand, jer je ta riječ imala čak tri značenja. Prvo značenje je da je riječ derivat Jedan je latinske riječi Sonus, što znači zvuk, odnosno na engleskom jeziku sound (u engleskom slengu: sonny). Ime i odabir te riječi vezani su i uz naziv "sonny boys", koji je u Japanu 1950-ih označavao naočite i pametne mlade ljude. Treći razlog je da je riječ Sonny bila obiteljski termin koji se u SAD-u koristio za riječ dječak.

Prvi proizvod pod nazivom Sony bio je tranzistor radio TR-55, stvoren 1955., ali je ime kompanije promijenjeno u Sony tek u siječnju 1958.

Kako su se vremena mijenjala, bilo je veoma neobično da neka japanska tvrtka koristi latinicu za svoj naziv umjesto uobičajenog japanskog kanji pisma. Također, Akio Morita nije htio da ime Sony bude vezano samo za jednu određenu granu industrije.

Sport[uredi | uredi kod]

Sony osim u razvoj i proizvodnju novih tehnologija, ulaže i u sport, posebice nogomet. Tako je Sony tokom druge polovice 1990-ih bio sponzor talijanskom Juventusu. Također, Sonyjev odjel namijenjen zabavnoj industriji, preciznije Playstation, godinama je sponzor francuskom Auxerreu te nogometnoj Ligi prvaka (PS2, PS3). Od svjetskih nogometnih događaja, Sony je bio jedan od glavnih sponzora Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „Sony Global - Corporate Information”. Pristupljeno 16.2. 2006. 
  2. 2,0 2,1 2,2 „MSN Money”. Arhivirano iz originala na datum 2007-11-10. Pristupljeno 2007-06-23. 


Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]