Russell Mulcahy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Russell Mulcahy
Rođenje23. 6. 1953. (1953-06-23) (dob: 70)

Russell Mulcahy (rođen 23. 6. 1953. u Melbourneu) je australski filmski i televizijski režiser, najpoznatiji kao autor niza videospotova za pop i rock muzičare ranih 1980-ih, te kao tvorac prvog filma iz serije o Highlanderu.

Karijeru je započeo 1979. kontroverznim dokumentarnim filmom Derek and Clive Get The Horn, nakon čega je snimio niz spektakularnih video-spotova za tada populane izvođače. Video Killed The Radio Star grupe The Buggles je tako imao čast biti prvi videospot koji će 1981. godine biti emitiran na MTV-ju.

Mulcahy je vrlo brzo postao jedna od najvažnijih ličnosti u historiji videospotova, postavivši neke od standarda koji su se održali do današnjih dana. Neki od najpoznatijih njegovih radova su Vienna za grupu Ultravox, I'm Still Standing za Eltona Johna, kao i niz od četiri spota za grupu Duran Duran: Hungry Like A Wolf, Rio, Save A Prayer i The Wild Boys.

Godine 1984. Mulcahy je režirao svoj prvi igrani film - Razorback, horor o divovskom vepru koji terorizira australsku provinciju. Nakon toga je slijedio njegov najpoznatiji i najuspješniji film - Highlander, koji će poslije dobiti tri nastavka i poslužiti kao inspiracija za popularnu TV-seriju.

Međutim, Mulcahyjeva karijera je počela pad već s nastavkom Highlandera - Highlander II: The Quickening iz 1989. godine. Mulchahy se zbog producentskog kraćenja i prerade nastojao odreći filma i potpisati ga s pseudonimom Allan Smithee, ali u tome nije uspio. Taj se film smatra jednim od najgorih ikada snimljenih. Mulcahy je tek godinama kasnije popravio reputaciju s izdanjem vlastite verzije poznate kao Highlander II: The Renegade Version.

Mulcahy je nakon toga uglavnom snimao niskobudžetne i slabo zapažene filmove, da bi od 2000. godine počeo uglavnom raditi na televiziji. Tako je 2000. režirao pilot i još nekoliko epizoda TV-serije Queer as Folk, a 2007. bi premijeru trebao imati njegov film Resident Evil: Extinction.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]