Popis vladara Saksonije

Izvor: Wikipedia
Grb Saskonije korišten od dolaska Kuće Ascania na mjesto vojvoda 1180.

U ovom članku se navode vojvode, elektori i kraljevi koji su vladali raznim teritorijama pod imenom "Saksonija" od Vojvodstva Saksonije u 9. vijeku do ukidanja Kraljevine Saksonije 1918.

Vojvode od Saksonije[uredi - уреди]

Glavni članak: Vojvodstvo Saksonije

Originalno Vojvodstvo Saksonija se sastojala od zemalja u kojima su živjeli Saksonci u sjeverozapadnom dijelu današnje Njemačke, prije svega današnjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saksonija kao i Vestfalije i zapadnog dijela Saksonije-Ahnalta, odnosno područja koje ne odgovara današnjoj njemačkoj pokrajini Saksonija.

Rani vojvode[uredi - уреди]

Hattonidska dinastija[uredi - уреди]

Otonijanska dinastija[uredi - уреди]

Vojvode Saksonije
Otonijanska dinastija
slika ime datumi napomene
Liudolf, Duke of Saxony.jpg Liudolf I 850–12. mart 864 ili 866.
Bruno dux.jpg Bruno 12. mart 864 ili 866–2. februar 880.
Otto I, Duke of Saxony.jpg Otto I Dostojanstveni 2. februar 880–30. novembar 912.
Ptacnik.jpg Heinrich I Ptičar 30. novembar 912–2. jul 936. također njemački kralj 919–936
Otto I, Holy Roman Emperor.jpg Otto II the Great 2 July 936–961. također njemački kralj 936–973, car 962–973

Dinastija Billung[uredi - уреди]

Vojvode Saksonije
Dinastija Billung
'Slika Ime Datum Napomene
Hermann 961–27 March 973.
Bernard I 27. mart 973–9. februar 1011.
Bernard II 9. februar 1011–29. jun 1059.
Wartburg-Duke.Orthilius.von.Sachsen.JPG Ordulf 29. jun 1059–28. mart 1072.
Magnus 28. mart 1072–23. august 1106.

Dinastija Supplinburg[uredi - уреди]

Vojvode Saksonije
Dinastija Supplinburg
'Slika Ime Datum Napomene
Lotar III.JPG Lothair I 1106–4. decembar 1137. također njemački kralj 1125–1137, car 1133–1137

Dinastija Welf[uredi - уреди]

Vojvode Saksonije
'Dinastija Welf
'Slika Ime Datum Napomene
Henry the Proud.jpg Heinrich II Ponosni 4. decembar 1137–20. oktobar 1139. također vojvoda Bavarske kao Heinrich X

Askanijanska dinastija[uredi - уреди]

Vojvode Saksonije
Ascanijanska dinastija
'Slika Ime Datum Napomene
Albert I of Brandenburg.jpg Albert I Medvjed 20. oktobar 1139–1142. također markgrof Brandenburga

Dinastija Welf[uredi - уреди]

Vojvode Saksonije
Dinastija Welf
'Slika Ime Datum Napomene
Lev Jindrich.jpg Heinrich III Lav 1142–1180. također vojvoda Bavarske kao Heinrich XII

Sa uklanjanjem Welfa 1180, Vojvodstvo Saksonija se značajno smanjila po teritoriji. Vestfalija je pripala nadbiskupu Kölna, dok je vojvodstva Brunswick i Lüneburg ostala pod Welfima. Ascanijanski vojvode su bazu dobile istočnije, kraj rijeke Elbe, pa se naziv Saksonija počeo koristiti za istične zemlje. Ta nova Saksonija se ponekad naziva "mlađe Vojvodstvo Saksonija. Također se prestalo sa običajem brojanja vojvoda. Dok se prvi vojvoda nakon podjele nazivao Bernard III—jer su njegova dva prethodnika prije 1180. nosila isto ime —Bernard I i njegov pra-pra-pra-pra-unuk Bernard II. Drugi vojvoda nakon podjele Albert I se naziva Albert I, iako je prije 1180. imao djeda i prethodnika poznatog kao Albert Medvjed.

Ascanijsko ili mlađe Vojvdostvo Saksonije[uredi - уреди]

Novi vojvode su stari saksonski amblem sa konjem (Coat of arms of Lower Saxony.svg) zamijenili sa bojama ascanijske poridice i amblemom(Adalbert I Ballenstedt.png) koji je postao novi grb Saksonije (Armoiries Saxe.svg). Kasniji vladari iz Kuće Wettin su također prisvojili ascanijski grb.

Vojvode Saksonije
Ascanijska dinastija
'Slika Ime Datum Napomene
Bernhard von Sachsen.jpg Bernard I (ili III) 1180–1212. brojenje počinje sa ascanijskom vladavinama ili se nastavlja poslije vojvoda sa istim imenom. otac sljedećeg
Albrecht-I-von-Sachsen.jpg Albert I 1212-1260. otac sljedeće dvojice vojvoda
Johann I 1260–1282. zajednička vladavina sa bratom Albertom II do 1282, kada je Johann I odstupio. Iza 1272. su Johann I i Albert podijelili neke ovlasti, ali su svejedno očuvali zajedničku vladavinu.
Albrecht 2 Sachsen.jpg Albert II 1260–1296. zajednička vladavina sa bratom do 1282, potom skrbništvo nad Johannovim malodbnim sinovima Albertom III, Erikom I i Johannom II, koji su kasnije postali su-vladari. Godine 1296. stric i nećaci su Saksoniju podijelili na lozu Lauenburg (Albert III, Erik I i Johann II zajedno) i lozu Wittenberg , gdje je Albert II vladao samostalno do 1298, a potom ga naslijedio njegov sin Rudolph I (v. donju sekciju vojvode Saxe-Wittenberga). Stric sljedeća tri vojvode
Albert III, 1282–1296. zajednička vladavina sa stricem Albertom II i braćom Erikom I i Johannom II do 1296. Godine 1296. stric i nećaci su podijelili Saksoniju na lozu Wittenberg (Albert II) i lozu Lauenburg, gdje su Albert III, Erik I i Johann II nastavili vladati zajedno (v. donju sekciju vojvode Saxe-Wittenberga). Brat sljedeća dva vojvode
POSSE.jpg Erik I, 1282–1296. zajednička vladavina sa stricem Albertom II i braćom Albertom III i Johannom II do 1296. Godine 1296. stric i nećaci su podijelili Saksoniju na lozu Wittenberg (Albert II) i lozu Lauenburg, gdje su Albert III, Erik I i Johann II nastavili vladati zajedno (v. donju sekciju vojvode Saxe-Wittenberga). Brat sljedećeg vojvode
Johann II, 1282–1296. zajednička vladavina sa stricom Albertom II i braćom Albertom III i Erikom I do 1296.Godine 1296. stric i nećaci su podijelili Saksoniju na lozu Wittenberg (Albert II) i lozu Lauenburg, gdje su Albert III, Erik I i Johann II nastavili vladati zajedno (v. donju sekciju vojvode Saxe-Wittenberga).
Godine 1296. Albert II i njegovi nećaci Albert III, Erik I i Johann II okončali su zajedničku vladavinu i podijelili Saksoniju na lozu Lauenburg, gdje su Albert III, Erik I i Johann II zajedno vladali do 1303, i lozu Wittenberg, gdje je Albert II samostalno vladao do 1298.

Vojvode od Saxe-Lauenburga[uredi - уреди]

Glavni članak: Saxe-Lauenburg

S obzirom da se vladar Saksonije smatrao jednim od knezova-izbornika koji je birao novog svetog rimskog cara, između loza Lauenburg i Wittenberg je izbio sukob tko će glasati u ime Saksonije. Godine 1314. su se obje loze našle na suprotnim stranam,a u dvostrukom izboru. Na kraju su vojvode od Saxe-Wittenberga uspjele 1356. nakon promulgacije Zlatne bule. Kako bi ih se razlikovalo od drugih vladara sa titulom vojvoda od Saksonije, kolokvijalno su se zvali izbornik Saksonije.

  • Erik I 1296–1303 zajednička vladavina, potom vladavina do 1360 u Saxe-Bergedorfu, odvojenom od Saxe-Lauenburga (v. donju sekciju vojvode od Saxe-Ratzeburg-Lauenburga)
  • Johann II 1296–1303 zajednička vladavina, potom vladavina do 1321. u Saxe-Ratzeburgu, odvojenom od Saxe-Lauenburga (v. donju sekciju Vojvode od Saxe-Bergedorf-Möllna)
  • Albert III 1296–1303 zajednička vladavina, potom vladavina do 1308. u Saxe-Ratzeburgu, odvojenom od Saxe-Lauenburga, umro bez nasljednika, te je Erik I naslijedio njegov dio

Godine 1303. su braća podijelila svoje nasljedstvo; međutim samo dva brata su stvorila loze - Bergedorf-Mölln i Ratzeburg-Lauenburg.

Vojvode od Saxe-Bergedorf-Möllna[uredi - уреди]

Prvo prozvan Saxe-Mölln, kasnije preimenovano nakon preuzimanja dijela Alberta III godine 1321.

Godine 1401. je stariji ogranak izumro, te se Lauenburg ponovno pridružio lozi Ratzeburg-Lauenburg.

Vojvode od Saxe-Ratzeburg-Lauenburga[uredi - уреди]

Prvo prozvan Saxe-Bergedorf-Lauenburg, kasnije preimenovano nakon preuzimanja dijela Alberta III.

Godine 1401. je mlađi ogranak naslijedio Lauenburg i ostala posjede izumrle loze Bergedorf-Mölln.

Vojvode od Saxe-Lauenburga (1401–1876)[uredi - уреди]

Vojvode od Saxe-Lauenburga
Ascanijanska dinastija, loza Lauenburg
'Slika Ime Datum Napomene
Erik V 1401–1436. zajednička vladavina s ocem Erikom IV (do 1411), mlađim bratom Johannom IV (do 1414) i najmlađim bratomBernardom II (do 1426)
Johann IV 1401–1411/1414 zajednička vladavina s ocem Erikom IV (do 1411) i starijim bratom Erikom V, brat sljedećih vladara
Bernard II[2] 1426–1463 zajednička vladavina s bratom Erikom V do 1436. Otac sljedećih vojvoda
Johann V[3] 1463–1507 otac sljedećeg vojvode
MagnusISaLauenb.JPG Magnus I 1507–1543. otac sljedećeg vojvode
Franz I[4] 1543–1571 i opet 1573–1581. zajednička vladavina sa sinom Franzom II od 1578. Otac sljedeća tri vojvode
Magnus II[5] 1571–1573. brat sljedeće dvojice vojvoda
Franz der 2. Herzog von Sachsen-Lauenburg.JPG Franz II[6] 1578–1619. vice-regent od 1578, administrator od 1581. zajednička vladavina sa bratom Moritzom između 1581. i 1612. Otac Augustusa i Juliusa Heinricha
Moritz 1581–1612. zajednička vladavina sa bratom Moritzom II. Stric sljedeća dva vojvode
Augustus[7] 1619–1656. brat sljedećeg vojvode
JuliusHendrikSaksenLauenburg.jpg Julius Heinrich
[8]
1656–1665. otac sljedeća dva vojvode
Franz Erdmann 1665–1666. stariji sin Juliusa Heinricha i njegove druge supruge.
JuliusFransSaksenLauenburg.jpg Julius Franz
[9]
1666–1689. mlađi sin Juliusa Heinricha i njegove treće supruge.
Muška loza saksonsko-launburških Ascanijaca se ugasila 1689. Kuća Welf je uzurpirala vojvodstvo,
spriječivši sukcesiju legitimne nasljedniceAnne Franziske i ponovno je preuzevši za lozom Brunswick i Lunenburg-Celle.
Dinastija Welf, Lüneburška loza
'Slika Ime Datum Napomene
Georg-Wilhelm.jpg Georg Wilhelm 1689–1705. Napao je Saxe-Lauenburg sa svojim trupama, spriječivši ustoličenje legitimne nasljednice vojvotkinje Anna Maria Franziska od Saxe-Lauenburga; ova de facto uzurpacije je na carskoj razini priznata tek 1728. Bio je pra-pra-unuk Magnusa I preko prabake Dorothee
Dinastija Welf, Hanoverska loza
GeorgeIKneller1714.jpg Georg I Louis 1705–1727. Bio je nećak i šurjak Georga Wilhelma.
George II of Great Britain-01.jpg George II Augustus 1727–1760. godine 1728 car Karlo VI dao je Georgu II Augustus Saxe-Lauenburg kao leno, legitimiravši tako de facto preuzimanje njegovog djeda.
George III 1762.jpg Georg III 1760–1814. De facto svrgnut tokom okupacije u napoleonskim ratovima, bio je unuk Georga II Augustusa
Sin Georgea III, Regent George pristao je predati Saxe-Lauenburg svom danskom rođaku u okviru teritorijalnih promjena dogovorenih na Bečkom kongresu
Vojvode od Saxe-Lauenburga
Dinastija Oldenburg, glavna loza
'Slika Ime Datum Napomene
Fiedrichvidenmark.jpg Frederick I 1814–1839. Frederik je bio praunuk vojvode Georga II Augustusa na obje strane, preko majke Caroline i kroz oca. Službene boje Saxe-Lauenburga su promijenjene u crvenu i zlatnu.
Christianviiidenmark.jpg Christian I 1839–1848. polu-nećak prethodnika, ali nije u redu za Saxe-lauenburškim Welfima, međutim, bio je pra-pra-pra-pra-unuk vojvode Franza I
Friedrichviidenmark.jpg Frederik II 1848–1863. sin prethodnika
Dinastija Oldenburg, loza Glücksburg
Christian IX - Konge til Danmark.png Christian II 1863–1864. svrgnut u drugom sležviškom ratu i formalno predao prijestolje sporazumom u Beču. Majka mu je bila rođaka Frederika I i Christiana I kao i praunuka Georga II Augustusa.
Vojvode od Saxe-Lauenburga
Dinastijaq Hohenzollern, berlinska loza
'Slika Ime Datum Napomene
Wilhelm I Friedrich Ludwig.jpg Wilhelm 1865–1876. Godine 1865. su Staleži Saxe-Lauenburga ponudili mjesto vojvode i on je pristao. Bio je pra-pra-pra-pra-unuk vojvode Georga Wilhelm. Grb Saxe-Lauenburga je promijenio boje u crveno i srebrno, sa rubom u pruskim crno-bijelim bojama. I vojvoda i staleži su odlučili spojiti Saxe-Lauenburg sa Prusijom, stvorivši distrikt Vojvodstvo Lauenburg 1. jula 1876.

Ascanijska dinasija se nastavila u Saxe-Lauenburgu do 1689, ali je lauenbruška loza konačno izgubila saksonski elektorat u korist wittenberške loze 1356 i nije uspjela naslijediti elektorat 1422, pa se nakon toga prestalo priznavati vojvode od Saxe-Lauenburga kao vojvode od Saksonije.

Vojvode Saxe-Wittenberga[uredi - уреди]

Glavni članak: Saxe-Wittenberg

Za prethodnike v. gornju sekciju Ascanijsko ili mlađe vojvodstvo Saksonija.

Vojvode od Saxe-Wittenberga
Ascanijska dinastija
'Slika Ime Datum Napomene
Albrecht 2 Sachsen.jpg Albert II 1296–1298. 1260–1296 zajednička vladavina nad Saksonijom zajedno sa bratom Johannom (do 1282) i nakon toga sa njegovim sinovima Albertom III, Erikom I i Johannopm II. Godine 1296. stric i nećaci su podijelili Saksoniju na lozu Wittenberg, gdje je Albert II nastavio samostalno vladati, i lozu Lauenburg, gdje su nećaci nastavili vladati zajednički (v. gornju sekciju Vojvode od Saxe-Lauenburga). Otac sljedećih vojvoda
Rudolf-I-von-Sachsen.jpg Rudolf I 1298-1356 kao saksonski knez-izbornik bio suparnik rođaku Johannu II.
U januaru 1356. Zlatna bula je priznala Rudolfa I kao legitimnog saksonskog kneza-izbornika , pa su se otada vladari Saxe-Wittenberga smatrali izbornicima Saksonije (v. Elektori Saksonije).

Wettinski vojvode Saksonije[uredi - уреди]

Albertinske vojvode Saksonije[uredi - уреди]

Albertinci su bili mlađi ogranak Wettinske dinastije izbornika Saksonije (donja sekcija), koji su vladari Sjevernom Tiringijom i Gornjim Meissenom dok ih nije zamijenio "Ernestinski" ogranak izbornika i vladara većine saksonskih teritorija 1547.

Vojvode od Saksonije
Wettinska dinastija, Albertinska loza
'Slika Ime Datum Napomene
Herzog-Albrecht-der-Beherzt.jpg Albert Neustrašivi 1464-1500. Mlađi sin Friedricha II, izbornika Saksonije. Podijelio saksonske zemlje, uključujući Tiringiju i Meissen, sa bratom Ernestom 1485.
Lucas Cranach d.Ä. - Bildnis des Herzogs Georg von Sachsen (Gemäldegalerie, Berlin).jpg George Bradati 1500-1539 sin Alberta. Protivio se Martinu Lutheru.
Lucas Cranach d. Ä. 042.jpg Heinrich IV Pobožni 1539-1541 Brat Georga. Uveo luteranstvo u albertinsku Saksoniju.
Moritz Sachsen.JPG Moritz 1541-1553, sin Heinricha IV. Postao izbornik 1547.

Ernestinski vojvode Saksonije[uredi - уреди]

Glavni članak: Ernestinska vojvodstva

Nakon što su ih prognali Albertinci, Ernestinski ogranak Wettina je nastavio vladati južnom Tiringijom kao "vojvode od Saksonije", iako su im se zemlje podijelile u niz malih "ernestinskih vojvodstava". Od njih su Saxe-Weimar-Eisenach, Saxe-Coburg-Gotha, Saxe-Meiningen i Saxe-Altenburg trajali do 1918. Ovaj članak ne navodi kasnije ernestinske vojvode.

Elektori Saksonije[uredi - уреди]

Glavni članak: Elektorat Saksonija

Zlatna bula 1356 je pravo na izbor svetog rimskog cara priznala vojvodama Saksonije i loze Saxe-Wittenberg. Za prethodnike v. gornju sekciju Ascanijski vojvode od Saxe-Wittenberga.

Izbornici Saksonije
Ascanijska dinastija
'Slika Ime Početak Kraj Napomene
Rudolf-I-von-Sachsen.jpg Rudolf I 10. januar 1356 11. mart 1356 od 1298. vojvoda od Saxe-Wittenberga.
Rudolf-II-von-Sachsen.jpg Rudolf II 11. mart 1356 6. decembar 1370 sin Rudolfa I.
Wenceslaus
Wenzel
6. decembar 1370 15. maj 1388 brat Rudolfa II.
Rudolf III 15. maj 1388 9. jun 1419 sin Wenceslausa.
Albrecht III Sachsen Wittenberg.jpg Albert III
Albrecht II
9. jun 1419 12. novembar 1422 brat Rudolfa III.
Wettinska dinastija
'Slika Ime Početak Kraj Napomene
Friedrich4.jpg Frederik I
Friedrich I
6. januar 1423 4. januar 1428 nadimak "Ratoborni." Nakon što je Wittenberška loza Ascanijanske dinastije izumrla, Elektorat je pripao Friedrichu, markgrofu Meissena i zemaljskom grofu Tirignije iz Kuće Wettin.
80px Frederik II
Friedrich II
4. januar 1428 7. septembar 1464 Nadimak "Nježni". Sin Friedricha I. U Saksoniji vladao zajedno s braćom, ali bio jedini nosilac Elektorata. Otac Ernesta i Alberta, osnivača Ernestinske (dolje) i Albertinske sakonske loze (v. gornju sekciju Albertinske vojvode Saksonije).
Ernestinska loza
80px Ernest
Ernst
7. septembar 1464 26. august 1486 Sin Friedricha II, podijelio Saksoniju sa bratom Albertom, uzevši Wittenberg, sjeverni Meissen i južnu Tiringiju. Naslijedio Tiringiju 1482. i vladao zajedno sa Albertom do 1485.
Lucas Cranach d. Ä. 097.jpg Frederik III
Friedrich III
26. august 1486 5. maj 1525 Nadimak "Mudri." Sin Ernesta. Zaštitnik Martina Luthera, iako je do kraja života ostao katolik.
Lucas Cranach d.Ä. - Kurfürst Johann der Beständige von Sachsen.jpg Ivan
Johann
5. maj 1525 16. agust 1532 Nadimak "Brzi." Brat Friedricha III. Legalno uveo luteranstvo na svojim teritorijama 1527.
Lucas Cranach d. Ä. 044.jpg Ivan Frederik I
Johann Friedrich I
16. august 1532 19. maj 1547 Nadimak "Velikodušni." Sin Joahnna Brzog. Oduzet mu je Elektorat od strane cara Karla V za ulogu u Šmalkaldskom ratu. Umro 1554.
Albertine Line
Moritz Sachsen.JPG Maurice
Moritz
4. jun 1547 11. jun 1553 Drugi rođak Johanna Friedricha, unuk Alberta. Iako luteran, postao saveznik cara Karla V protiv Šmalkaldske lige. Albertinskoj lozi vratio Elektorat nakon pobjede Karla V u bitci kod Mühlberga.
Lucas Cranach d. J. 004.jpg Augustus I
August I
11. jul 1553 12. februar 1586 Brat Moritza. Priznat kao elektor od strane svrgnutog Johanna Friedricha 1554.
Christian I of Saxony with sword.jpg Christian I 12. februar 1586 25. septembar 1591 Sin Augustusa I.
Kurfürst Christian II. von Sachsen (Porträt).jpg Christian II 25. septembar 1591 23. jun 1611 Sin Christiana I.
Johann Georg I Saxony.jpg Ivan Juraj I
Johann Georg I
23. jun 1611 8. oktobar 1656 Brat Christiana II, vladao za Tridesetogodišnjeg rata, tokom koga je bio saveznik i cara i švedskog kralja.
Johan Georg II Johann Fink, vor 1675.jpg Ivan Juraj II
Johann Georg II
8. oktobar 1656 1. septembar 1680 Sin Johanna Georga I.
1647 Johann Georg.JPG Ivan Juraj III
Johann Georg III
1. septembar 1680 22. septembar 1691 Sin Johanna Georga II.
Jan Jerzy IV 4.jpg Ivan Juraj IV
Johann Georg IV
22. septembar 1691 27. april 1694 Sin Johanna Georga III.
Stolpen-August.der.Starke.JPG Frederik August I
Friedrich August I
27. april 1694 1. februar 1733 Brat Johanna Georga IV. Preobratio se na katoličanstvo 1697. kako bi se natjecao za krunu Poljske. Uzeo poljsku krunu 1697, suprostavuo mu se Stanisław Leszczyński 1704, prisiljen predati krunu 1706, vratio se kao monarh 1709. i vladao do smrti. Zvan "Jaki".
King Augustus III of Poland.jpg Frederikj August II
Friedrich August II
1. februar 1733 5. oktobar 1763 Sin Fridericha Augusta I. Preobratio se na katoličanstvo 1712. Kralj Poljske 1734-1763. Zvan ""Debeli" ili (u Poljskoj) "Saksonac".
Anton Raphael Mengs 006.jpg Frederik Kristijan
Friedrich Christian
5. oktobar 1763 17. decembar 1763 Sin Friedricha Augustusa II, odgojen kao katolik.
Fryderyk August I.jpg Frederik August III
Friedrich August III
17. decembar 1763 20. decembar 1806 Sin Friedricha Christiana. Elektorat prestao postojati sa Svetim Rimskim Carstvom 1806, nakon čega je postao kralj Saksonije. Zvan "Pravedni."

Kraljevi Saksonije[uredi - уреди]

Glavni članak: Kraljevina Saksonija

Sveto Rimsko Carstvo je ukinuto 1806. Elektor Saksonije, saveznik Napoleona I, preduhitrio je to ukidanje postavši vladarom nezavisne Kraljevine Saksonije 1806.

Kraljevi Saksonije
Wettinska dinastija
Slika Ime Početak Kraj Napomene
Fryderyk August I.jpg Frederik Augustu I
Friedrich August I
20. decembar 1806 5. maj 1827 Varšavski vojvoda 1807-1813. Zvan "Pravedni."
Anton-sachsen.jpg Antun
Anton
5. maj 1827 6. jun 1836 Brat Friedricha Augustusa I.
Friedrich August II of Saxony.jpg Frederik August II
Friedrich August II
6. jun 1836 9. august 1854 Nećak Antona.
Louis Ferdinand von Rayski - König Johann von Sachsen, 1870.jpg Ivan
Johann
9. august 1854 29. oktobar 1873 Brat Friedricha Augustusa II.
König Albert von Sachsen (Porträt).jpg Albert
Albert
29. oktobar 1873 19. jun 1902 Sin Johanna. Zvan "Dobri"
Georg von Sachsen 1895.jpg Juraj
Georg
19. jun 1902 15. oktobar 1904 Brat Alberta.
80px Frederik Augustus III
Friedrich August III
15. oktobar 1904 13. novembar 1918 Sin Georga. Posljednji kralj Saksonije. Izgubio prijestolje u njemačkim revolucijama 1918.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]

  1. Supruga mu je bila Sophia od Brunswicka i Lunenburga (Wolfenbüttel) i imali su Catharinu od Saxe-Lauenburga (suprugu Heinricha IV, vojvode od Mecklenburg-Schwerina) kao kćer.
  2. Supruga mu je bila Adelheid od Pomeranije; njihova kćer, Sophie od Saxe-Lauenburga (prije 1428–1473), bila je udana za Gerharda VII, vojvodu od Jülicha.
  3. Supruga mu je bila Dorothea od Brandenburga (cca. 1446 – mart 1519, kćer Friedricha II od Brandenburga). Djeca su mu bila Erik od Saxe-Lauenburga (1472 – 20. oktobar 1522; Erikj I kao knez-biskup Münstera, Erik II kao knez-biskup Hildesheima) i Sophia od Saxe-Lauenburga (vj. cca. 1420, u. 1462; majka Erika II od Pomeranije).
  4. 8. februara 1540 se oženio za Sybille od Saxe-Freiberga (Freiberg, 2. maj 1515 – Buxtehude, 18. jul 1592), kćer Heinricha IV od Saxe-Wittenberga. Djeca su im bila Heinrich od Saxe-Lauenburga (Heinrich II kao knez-biskup Osnabrücka, Heinrich III kao knez-nadbiskup Bremena i Heinrich IV kao knez-biskup Paderborna), Sidonia Katharina od Saxe-Lauenburga (vj. Wenceslaus III Adam, vojvoda od Cieszyna) i Ursula od Saxe-Lauenburg-Ratzeburga (vj. Heinrich, vojvoda od Brunswicka i Lunenburga [Dannenberg]).
  5. Supruga mu je bila Princeza Sophia od Švedske.
  6. Supruga mu je bila Maria od Brunswicka i Lunenburg (Wolfenbüttel) (1566–1626; kćer Juliusa, vojvode od Brunswicka i Lunenburga (Wolfenbüttel)); kćeri su mu bile Juliane od Saxe-Lauenburga (2. decembar 1589 – 1. decembar 1630; vj. 1. augusta 1627 za Friedricha, vojvodu od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Norburga) i Sophie Hedwig od Saxe-Lauenburga (24. maj 1601 – 1. februar 1660; vj. 23. maja 1624 za Philippa, vojvodu od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga).
  7. Supruga Elisabeth Sophie od Holstein-Gottorpa bila je kćer vojvode Johanna Adolfa od Holstein-Gottorpa. Kćer mu je bila Anna-Elisabetha od Saxe-Lauenburga (23. august 1624–1688; vj. 2. april 1665 ua zemaljskog grofa Wilhelma Christopha od Hesse-Homburga).
  8. Bio je prvo oženjen za Anne od Ostfrieslanda, potom (27. februara 1628) za Elisabeth Sophiju od Brandenburga (13. jul 1589–24. decembar 1629; kćer brandenburškog kneza Johanna Georga i majka vojvode Franza Erdmanna), i konačno (18. auhusta 1632) za Annu Magdalenu, barunicu Popel von Lobkowitz (u. 7. septembra 1668), koja se zajedno sa njim popela na prijestolje 18. januara 1656. Bila je majka vojvode Juliusa Franza.
  9. Supruga mu je bila Hedwig od Falačkog Sulzbacha (15. april 1660 – 23. novembar 1681; kćer falačkog grofa Christiana Augustusa od Sulzbacha); kćeri su im bile Anna Maria Franziska od Saxe-Lauenburga i Sibylle Auguste od Saxe-Lauenburga.