Opsada Sarda (498. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Opsada Sarda (498. pne.)
Segment Jonski ustanak & Grčko-perzijski ratovi
Datum 498. pne.
Lokacija Sard, Lidija
Ishod Grci razaraju Sard
Teritorijalne
promjene
Bez promjene; Perzija zadržala Sard
Sukobljene strane
Jonjani,
Atena,
Eretrija
Perzijska Monarhija
Komandanti i vođe
Aristagora,
Eualkid
Artafern
Snage
5000 ljudi,
25 brodova
6000 ljudi
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznati

Opsada Sarda 498. pne. predstavlja događaj s početka Jonskog ustanka kada su maloazijski Grci iz pomoć Atene i Eretrije uspjeli zauzeti i spaliti Sard, glavni grad perzijske satrapije Lidije. Iako ponižavajući po Perzijance, ovaj događaj nije imao odlučujući značaj za dalji tok sukoba.

Pozadina[uredi | uredi kod]

Nakon što je podigao ustanak protiv perzijske vlasti, miletski tiranin Aristagora je otišao preko Egejskog mora tražiti pomoć od grčkih polisa. Dok su ga Spartanci i njihov kralj Kleomen I odbili, Atena i Eretrija su imale više sluha te poslali 20, odnosno 5 brodova s vojnicima u pomoć ustanicima.

Zajednička atensko-eretrijsko-jonska ekspedicija se iskrcala kod Sarda u trenutku kada je perzijski satrap Artafern bio zauzet opsadom Mileta. Aristagora je ostao voditi obranu Mileta, dok je komandu nad vojskom dao svom bratu Haropinu.

Tok bitke[uredi | uredi kod]

Grci su uspjeli iznenaditi Perzijance te zauzeti i spaliti grad. Međutim, perzijska citadela se uspjela održati, te ju je Artafern iskoristio kao bazu za svoju vojsku.

Posljedice[uredi | uredi kod]

Uništenjem Sarda, grada na Kraljevskoj cesti Perzijancima je zadan težak, ali ne i odlučujući udarac. Stanovništvo Lidije se, pak, okrenulo protiv Grka, te ih prisililo na povlačenje prema Efezu. Tamo ih je iste godine sustigao Artafern i porazio u bitci.

Izvori[uredi | uredi kod]