Jonjani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Serija članaka o historiji Grčke
Heladski period oko. 32001050. pne.
Egejska civilizacija prije 1600. pne.
Mikenska Grčka oko. 16001200. pne.
Mračno doba oko. 1200800. pne.
Antička Grčka 776323. pne.
Helenistička Grčka 323. pne.146. pne.
Rimska Grčka 146. pne.330 n.e.
Bizantska Grčka 330. n.e.1453.
Osmanska Grčka 14531832
Moderna Grčka poslije 1832.
Teme
Grčki jezik Grčka književnost
Vojna historija Imena Grka

Jonjani ili Jonci (grči: Ἴωνες, Iōnes, jednina Ἴων) su bili jedna od tri skupine stanovništva na koje su drevni Grci dijelili Helene.

"Jonjani" i "jonski" je izraz koji je u klasičnom periodu imao dva značenja. U užem značenju je označavao zajednice koje su koristile jonski dijalekt, a koje su bile smještene na otocima između Grčke i Anadolije, odnosno na maloazijskoj obali, a koje su predstavljale historijsku regiju zvanu Jonija. Grci su smatrali da su stanovnici Jonije potomci kolonista s Peloponeza koji su svoju postojbinu prepustili Doranima, odnosno potomci Atenjana koji su učinili isto. U širem smislu Jonjani su označavali sve govornike jonskog, atičkog (jezika koji se govorio u Ateni) te svih dijalekata iz današnje grupe istočnog grčkog.


Druge dvije jezične/kulturne grupe klasičnog perioda su predstavljali Dorani i Eolci, a sve tri grupe su zajedno bile poznate kao Heleni. Jonjani su bili uglavnom smješteni na obalama Egejsko more i većini Egejskih otoka. Eolci su živjeli u Beociji, na Lezbosu te još nekim otocima i dijelovima maloazijske obale. Dorani su živjeli u Makedoniji, Peloponezu, Kreti, Rodosu te na otocima Dorskog Heksapolisa, kao i manjem dijelu maloazijske obali.

Prema grčkim legendama, Joniju su kolonizirali Jonjani izbačeni s grčkog kopna zahvaljujući dorskoj invaziji u Herojskom dobu. Jonjani su prema mitu potekli od Jona, sin Ksutovog, sina Helenovog (mitskog praoca svih Helena, čiji su sinovi bili Eol i Dor).

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

  • Myres, John Linton (1910-1911). „Ionians”. The Encyclopedia Britannica: a Dictionary of Arts, Sciences, Literature and General Information. 14 (11 izd.). Cambridge, England and New York (printed): Cambridge University Press, Online Encyclopedia. pp. Pages 730-731. Pristupljeno 10. 01. 2008.