Nebesko tijelo

Izvor: Wikipedia

Pod pojmom nebeskih tijela podrazumevamo objekte u svemiru: zvezde, planete, asteroide, prirodne satelite i veća nebeska tela kao što su galaksije, crne rupe i kvazari. U ranom srednjem veku, ljudi su smatrali da se Sunce i Mesec okreću oko ravne ploče koju su nosila 3 slona koja su bila na ogromnoj kornjači. Mnogi astronomi, poput Galileja su znali da to nije tako, već da se Zemlja okreće oko Sunca, kao i ostale planete za koje su znali. U sunčevom sistemu, postoji 8 planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, i Neptun), uključujući i 3 patuljaste planete (Pluton, Ceres i Eres) mada se veruje da ih ima još mnogo i do sada je pronađeno 2000 patuljastih planeta koja kruže oko Sunca. Sunce takođe kruži oko centra galaksije Mlečni put, koja ima svoja kruženja oko drugih galaksija. Galaksije se udružuju u galaktička jata. Galaktičko jato kome pripada Mlečni put ima 17 članova koji su vezani gravitacijom.

Sudari[uredi - уреди]

Nebeska tela se često sudaraju. Asteroidi se stalno sudaraju jedni o druge, komete često padaju na planete i mesece itd. Veruje se da je u ranom Sunčevom sistemu bilo oko 20 planeta i da je sada preostalo samo 8 planeta. Sudaranje planeta i kometa je malo u poređenju sa ogromnim sudarima kao što su sudari dve neutronske zvezde. Pri tom sudaru se stvara crna rupa, objekat toliko moćan i masivan, da čak ni svetlost ne može da pobegne od ovog objekta.

Međugalaktički sudari su najveći sudari u kosmosu. Međutim, zvezde u njima se sigurno neće sudarati, jer su predaleko. Prosečna udaljenost zvezda jeste oko 10 svetlosnih godina. Mlečni put će se sudariti sa galaksijom Andromedom.


Spoljašnje veze[uredi - уреди]