Nadvojvotkinja Francesca od Austrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nadvojvotkinja Francesca
Supružnik Nadvojvoda Karl od Austrije
Djeca
Nadvojvotkinja Eleonore od Austrije
Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir od Austrije
Nadvojvotkinja Gloria od Austrije
Otac Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza
Majka Fiona Campbell-Walter
Rođenje 7. juni 1958

Njena Carska i Kraljevska Visost Nadvojvotkinja Francesca od Austrije (puno ime: Francesca Anne Dolores; rođena 7. juna 1958) je austrijska kolekcionarka umjetnina i titularna nadvojvotkinja po braku.

Rođena je kao baronica Francesca von Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva. Roditelji su joj bili baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza i Fione Frances Elaine Campbell-Walter, treće od pet njegovih supruga. Njena porodica je poznata po tradicionalnom interesu za očuvanje umjetnina.

Obrazovana je u Institutu Le Rosey u Švicarskoj i dvije godine je pohađala Central Saint Martins College of Art and Design. Nakon napuštanja koledža radila je kao glumica, pjevačica i model. Tokom deset godina nakon napuštanja koledža živjela je u Ujedinjenom Kraljevstvu, New Yorku i Los Angelesu prije nego što se preselila u Lugano da bi postala kustos očeve kolekcije umjetničkih djela.

Francesca je danas vodeća ličnost u svijetu umjetnosti i posjeduje vlastitu kolekciju umjetnina sa preko tri hiljade djela.

Od 31. januara 1993. godine udata je za nadvojvodu Karla od Austrije i nosi titulu austrijske nadvojvotkinje i češke, mađarske i hrvatske princeze. Sa nadvojvodom Karlom ima sina i dvije kćeri. Karl i Francesca trenutno žive odvojeno.

Šablon:Austrijska carska porodica

Vanjske veze[uredi | uredi kod]