Miodrag Jokić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Miodrag Jokić
Biografske informacije
Rođenje 25.2. 1935.
Donja Topalica, Kraljevina Jugoslavija (danas Srbija)
Državljanstvo Crnogorac
Karijera
Čin admiral
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Važnije bitke Opsada Dubrovnika
Vojska Jugoslavenska narodna armija

Miodrag Jokić (Donja Toplica u općini Valjevo, 25. veljače 1935.) je bio vojni zapovjednik JNA koji je 1991. sudjelovao u napadu na Dubrovnik.

Obrazovao se u Jugoslavenskoj vojno-pomorskoj akademiji. Početkom Rata u Hrvatskoj bio je zapovjednik Devetog vojno-pomorskog sektora Jugoslavenske ratne mornarice. Godine 2001. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) podigao je optužnicu protiv Jokića zbog njegove uloge u opsadi Dubrovnika. Dne 12. studenog iste godine dobrovoljno se predao. Priznao je krivnju 28. kolovoza 2003.[1][2] te je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva, okrutnog postupanja, protupravnih napada na civile i civilne objekte, pustošenja koje nije opravdano vojnom nuždom i uništavanja vjerskih, obrazovnih i kulturnih ustanova i povijesnih spomenika. Svjedočio je i protiv svojeg nadređenog, Pavla Strugara, koji je bio optužen za isti predmet. Godine 2008. pušten je na slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Ex-Yugoslav Admiral Pleads Guilty in Shelling of Dubrovnik”. New York Times. 28. august 2003. Pristupljeno 8. septembar 2013. 
  2. „Serb 'guilty' of Dubrovnik shelling”. BBC News. 28. augusta 2003. Pristupljeno 8. septembar 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]