Medalja

Izvor: Wikipedia

Medalja (it. medaglia, fr. médaille, lat: metallum) pločica je kružnog oblika od metala (zlato, srebro, bronza, olovo, legure), koja je umjetnički proizvod počasnog, memorijalnog ili jubilarnog karaktera. Liči na novac, ali ne služi novčanom prometu. Spada u oblasti primijenjenih umjetnosti: kiparstva, sitne plastike, medaljarstva.

Značenje u širem smislu[uredi - уреди]

U širem značenju medalja je odlikovanje za vojne i građanske zasluge, nagrada za umjetnička, naučna i sportska dostignuća. Na jednoj ili obje strane medalje nalazi se reljefni prikaz (portretni lik, alegorijski ili istorijski motiv) redovno s natpisom. Prvo se izrađivala livenjem pomoću kalupa, od 16. vijeka i kovanjem, a od 19. vijeka galvanoplastičnim postupkom.

Historijat[uredi - уреди]

Prve medalje nastale su u doba kasnog Rimskog carstva (4-5. vijek), izlivale su se iz bronze, s likom cara ili mitološkim prizorom. Srednji vijek ih nema (osim nekoliko izuzetaka krajem 14. vijeka). Medaljarstvo se naročito razvilo u doba renesanse u Italiji. Intenzivni razvoj medaljarstva datira od doba klasicizma početkom 19. vijeka. Noviji medaljari se drže uglavnom tradicionalnih oblika, pri čemu teže za što oštrijom karakterizacijom portretisanog lika.

Medaljari u Srbiji i Hrvatskoj[uredi - уреди]

U Srbiji su medalje radili Đorđe Jovanović, Toma Rosandić, Sreten Stojanović, a u Hrvatskoj Antun Augustinčić, Robert Frangeš-Mihanović, Ivan Meštrović, Vanja Radauš, Rudolf Švagel-Lešić i dr.

Slična medalji samo pravokutnog ili kvadratnog oblika je plaketa.