Ivan-Goran Vitez

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan-Goran Vitez
Biografske informacije
Rođenje1975.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAkademija dramske umjetnosti
Zagreb, Hrvatska
Zanimanjeredatelj, scenarist
Znamenita djela

Ivan-Goran Vitez (Zagreb, 1975.), hrvatski filmski redatelj i scenarist. Rođen je 1975. godine u Zagrebu. Pohađao je Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu (smjer elektrotehnika), a nakon mature 1993. godine upisuje režiju i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti.

Od 1997. godine bavi se režijom, isprva kao asistent, a kasnije i kao samostalni redatelj, ali i scenarist. Prvi samostalni projekt bio mu je kontroverzni film Pomor tuljana (2000.), zbog kojeg mu na ADU nisu dali da diplomira, nazvavši ga "moralno neodgovornim";[1] nakon njega uslijedio je hvaljeni i nagrađivani film Posljednja pričest (2005.). Nakon duže pauze u kojoj radi na serijama i u kazalištu, godine 2015. vraća se dugometražnom filmu s Narodnim herojem Ljiljanom Vidićem, nadrealnom komedijom, a 2019. godine režira i Dopunsku nastavu.

Značajan doprinos dao je i na televiziji. Godine 2005. surađuje kao pomoćnik na Kulenovićevoj seriji Bitange i princeze, a u drugoj sezoni dobiva puno veću ulogu te sudjeluje kao redatelj i scenarist na nizu epizoda, a imao je i nekoliko cameo nastupa kao televizijski voditelj. Njegov angažman na seriji prestaje nakon druge sezone, ali kasnije je sudjelovao kao scenarist na seriji Zakon!.

Radio je i kao redatelj dijaloga na animiranim filmovima. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika u mandatima 2017.-2019. i 2019.-2021. godine. Nećak je glumca Zlatka Viteza.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]