Ibn Taymiyyah

Izvor: Wikipedia
Broom icon.svg Ovom članku ili jednom njegovom delu je potrebno sređivanje da bi se dobio kvalitetniji članak. Sređivanje podrazumeva dodavanje interviki-veza, kategorizaciju, unutrašnje povezivanje, razlamanje teksta i slična uređivanja, kako bi se dobio karakter pravog Vikipedijinog članka.
Pogledajte kako se menja strana za pomoć, ili stranu za razgovor. Uklonite ovaj template kada završite.
Čć.png
Ovom članku nedostaju afrikati (č,ć,ž,š,đ).
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Taqi ad-Din Ahmad ibn Taymiyyah (January 22, 1263–1328 CE), puno ime: Taqī ad-Dīn Abu 'l-ʿAbbās Aḥmad ibn ʿAbd al-Ḥalīm ibn ʿAbd as-Salām Ibn Taymiya al-Ḥarrānī je bio Islamski učenjak, teolog i logičar rođen u Harranu u Turskoj blizu Sirijske granice. Živio je u problematično vrijeme Mongolske invazije. On je bio Hanbelijskog mezheba i trazio je vracanje Islama ranijoj interpretaciji Kur'ana i Sunneta. On, kao i Ahmed ibn Habel je nazvan Šejhul Islamom u Hanbelijskoj školi sa titulom vrhovnog autoriteta Islamske znanosti.

Biografija

Ibn Tejmije je rođen 1263 godine u Harranu iz poznate familije teologa i umro je u Damasku i sahranjen je van muslimanskog groblja. Njegov djed, Abu al-Barkat Majd ad-deen ibn Taymiyyah al-Hanbali (d. 1255) je bio poznati učitelj Hanbelijskog fikha. Također učenjačka iskustva Ibn Tejmijinog oca Shihab al-deen 'Abd al-Haleem ibn Taymiyyah (d. 1284) su bile poznate. Zbog Mongolske invaazije Ibn Tejmijina familija se seli u Damask koji je pod vladavinom Egipatskih Mameluka. Njegovo otac je predavao sa minbera Ummjadske Džamije i Ibn Tejmija je slijedio očeve stope studirajuci sa učenjacima tog vremena. Neki su tvrdili da je on Kurdskog porijekla ali za takve tvrdnje nisu imali dokaza. Ibn Tejmije je upoznao sebe sa sekularnim i religijskim naukama njegovog vremena. On je predavao pažnju Arapskoj literaturi i leksikografiji studirajuci matematiku i kaligrafiju.

Pored religijskih nauka studirao je jurisprudenciju od njegovog oca i postao je pravim predstavnikom Hanbelijske škole i mišljenja. Mada je on ostao vjeran toj školi, cijom je doktrinom ovladao, on se takođe upoznaje sa ostalim znanjem Islamskih disciplina Kur'ana i Hadisa. On takodjer studira teologiju (kelam), filozofiju. On je bio poznat po njegovom pobijanju mnogih mišlenja Sufija, Šiija i Kršćana. Njegovo student Ibn Kajim el Dzevzije je napisao poznatu poemu "O kristovi obožavaoci" gdje je ispitana dogma trojstva izložena od mnogih Kršćanskih sekti.

Njegov problem sa vladom je počeo kad je on potpisao sa delegacijom Uleme da razgovara sa Ghazan Khanom da zaustavi njegove napada na muslimane. Izvjesteno je da se Ulema nije usudila ništa reći Ghazan Khanu osim Ibn Tejmije.

Ibn Tejmije je bio hapšen nekoliko puta zbog konflikta sa Idžmom odnosno pravnicima i teolozima tog vremena. On je proveo svojih zadnjih petnaest godina u Damasku. Najpoznatiji njegovi studenti i Ibn Kajim su bili na udaru obnovljenih progona. Od avgusta 1320 do 1321 Ibn Tejmija je bio zatvoren po naredbi iz Kaira u citadeli u Damasku zbog podržavanja doktrine smanjenja lakoce kojom bi jedan muslimana mogao rastaviti svoju ženu.