Harry Potter and the Goblet of Fire (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Potter and the
Goblet of Fire
PrijevodHarry Potter i Plameni pehar
RežijaMike Newell
ProdukcijaDavid Heyman
ScenarioSteve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Michael Gambon
Alan Rickman
Gary Oldman
Brendan Gleeson
Maggie Smith
Robbie Coltrane
Ralph Fiennes
MuzikaJohn Williams
Patrick Doyle
Premijera18. 11. 2005 (2005-11-18)
Jezikengleski jezik
Trajanje157 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioHeyday Films
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$150,000,000
Zarada$896,911,078
Tehnička ekipa
MontažaMick Audsley
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Harry Potter and the Order of the Phoenix
Harry Potter and the
Goblet of Fire
na Internet Movie Database

Harry Potter and the Goblet of Fire je britansko-američki fantastični film iz 2005. kojeg je režirao Mike Newell prema istoimenoj knjizi J. K. Rowling. Ovo je četvrti film serijala o Harryju Potteru čiji scenarij potpisuje Steve Kloves, a produkciju David Heyman. Film prati Harryjevu četvrtu godinu u Hogwartsu tijekom koje ga Plameni pehar izabere kao natjecatelja u izrazito opasnom Tromagijskom turniru. Kao i u prijašnjim nastavcima, naslovnu trojku, Harryja i njegove prijatelje Rona i Hermione, tumače Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson. Film je nastavak filma Harry Potter and the Prisoner of Azkaban te prethodnik filma Harry Potter and the Order of the Phoenix.

Snimanje filma započelo je početkom 2004. godine, a scene u Hogwartsu snimane su u Leavesden Film Studiosu. Pet dana nakon premijere, film je zaradio preko $102 milijuna na sjevernoameričkom box officeu, čime je zasjeo na treće mjesto po zaradi u prvom vikendu, iza dva dijela filma Harry Potter and the Deathly Hallows. Film je na blagajnama doživio enorman uspjeh te je zaradio preko $896 milijuna, čime je zasjeo na prvo mjesto za tu godinu.

Film je nominiran za Oscara za najbolju scenografiju, ali nagradu je dobio film Memoirs of a Geisha. Ipak, film je osvojio BAFTA-u za najbolji produkcijski dizajn, čime je postao prvi i jedini film iz serijala koji je osvojio BAFTA-u. Isto tako, bio je to prvi film koji je spao pod kategoriju PG-13 prema kriterijima koje postavlja MPAA i 12A prema BBFC-u zbog scena fantastičnog nasilja i strašnih prizora. Također, ovo je drugi film sniman u IMAX tehnologiji. Goblet of Fire je jedan od kritički najhvaljenijih nastavaka serijala, a pohvale je dobio zbog sofisticiranosti likova, mračnijeg i kompleksnijeg zapleta te glume glavnih glumaca.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Radnja počinje u selu Little Hangleton, selu Voldemortovog oca. Frank Bryce, bezjački vrtlar u kući Riddleovih, optužen za ubistvo istih prije 50 godina, upada u kuću i zatiče Voldemorta i Pettigrewa kako planiraju ubiti Harryja i ponovo oživiti Voldemorta. Na žalost, uhvate ga i ubiju.

Harry provodi svoj ljetni raspust kod Dursleyevih gdje vlada novi režim ishrane. Po Harryja dolazi obitelj Weasley da bi prespavao ostatak ljetnih praznika kod njih te da prisustvuje Metlobojskom prvenstvu u kojem igraju Irska protiv Bugarske. Unatoč izvrsnoj igri bugarskog tragača Viktora Kruma, Irska pobjeđuje. U kampu pored stadiona izbijaju neredi. Naime, smrtonoše su se napili i začarali bezjake. Nerede prekida Tamni znamen koji se pojavio na nebu iz Harryjevog štapića.

Harry sitže u Hogwarts gdje ih Albus Dumbledore obavještava da će se održati Tromagijski turnir u Hogwartsu na kojem učestvoje po jedan prvak, stariji od 17 godina, iz škola Hogwarts, Durmstrang i Beauxbatons. Iz Beauxbatonsa i Durmstranga stižu delegacije predvođene njihovim direktorima Madame Maxime i Igor Karkaroff, za kojeg se ispostavi da je bivši smrtonoša. Prvake bira Plameni pehar, pehar iz kojeg izlaze imena odabranih prvaka. Prvaci imaju tri zadatka i na svakom zadatku dobijaju bodove od pet sudaca: Dumbledorea, Madame Maxime, Karkaroffa, Luda Bagmana, predstojnika odjela za magične sportove i igre u Ministarstvu magije, i Bartemius Crouch, uštogljeni prestojnik odjela za Međunarodnu saradnju, ujedno i Percyev šef.

Učenici Hogwartsa su dobili novog profesora Obrane od mračnih sila - Divljookog Moodyja, penzionisanog, pomalo paranoičnog lovca na crne mage. On ih uči odbrani od Neoprostivih kletvi, tri kletve zbog kojih se dobija doživotni zatvor u Azkabanu. Pehar je izabrao Cedrica Diggoryja, Fleur Delacour, Viktora Kruma i Harryja Pottera, iako se on nije prijavio.

Prvi dvoboj Lorda Voldemorta (Relph Fiennes) i Harryja rezultirao je rijetkom pojavom znanom kao Priori incantatem. Upravo je povezanost dvaju štašića spasila Harryjev život, ali opasnost koju je donio Voldemortov ponovni ustanak tek je počela.

Na prvom zadatku Tromagijskog turnira, Harry se suočava sa zmajicom kojoj treba uzeti jaje. On to uspjeva na svojoj metli, uz Moodyjev savjet, tako da osvaja največi broj bodova i dijeli prvo mjesto sa Viktorom Krumom. Rita Skeeter, novinarka animagus, stalno piše o Harryju svakojake izmišljotine, te mu tako zagorčava život.

Za Božić je organizovan Božićni bal kojeg otvaraju prvaci. Harry je pozvao Lavander Brown, pošto je Cedric prije njega pozvao njegovu simpatiju Cho Chang. Na balu se Hagrid povjerava Madame Maxime da je on poludiv. na nesreću, Rita ga čuje i to objavljuje u novinama. Viktor je pozvao Hermionu, na što je Ron užasno ljubomoran.

Na drugom zadatku Tromagijskog turnira, prvaci moraju sa dna jezera vratiti svog prijatelja. U tom zadatku, Harryju pomaže kućni vilenjak Dobby, kojeg je Harry oslobodio porodice Malfoy i koji je sada zaposlen u Hogwartsu, dajući mu škrobilje, kako bi mogao disati pod vodom. Harry prvi stigne do cilja, ali zadnji se vrati jer je htio osloboditi sve četvero zarobljenih. Ipak dobija mnogo bodova i ostaje dijeliti prvu poziciju.

Harry i Viktor nađu na rubu Zabranjene šume napadnutog i ludog Croucha kako govori da se Voldemort vrača. Dok su Harry i Viktor otišli po pomoć, on je nestao. Harry vidi u Dumbledorevom Situ sječanja suđenja nekim smrtonošama, među kojima je Crouchev sin, koji je umro u Azkabanu i Severus Snape koji je prešao na Dumbledoreovu stranu prije Voldemortovog pada.

U trećem zadatku, prvaci moraju proči kroz labirint i dohvatiti Tromagijski pokal koji se nalazi u sredini labirnita. Na putu ih čekaju mnoge zamke. Harry i Cedric ga prvi dohvate i shvate da je to putoključ, predmet koji vodi na drugu lokaciju. Putoključ ih odvodi do kuće Riddleovih, gdje ih dočekaju Voldemort i Pettigrew. Pettigrew pomoću kosti iz groba Voldemortovog oca, Harryjeve krvi i svog mesa ponovo oživljava Voldemorta koji ubija Cedrica i pozove smrtonoše.

Kako bi dokazao svoju moć, poziva Harryja na dvoboj. Kada su uperili štapiće, jedan protiv drugog, oni su se povezali, jer su u njima pera iz istog feniksa, i natjerali da prikažu sve čarolije koje je izvo Voldemortov. Harry tu susreče Franka, Cedrica, pa i svoje roditelje. Oni mu kažu da mora brzo otrčati do Tromagijskog pokala i vratiti se u Hogwarts, što Harry i učini.

Harryja u Hogwartsu sa sobom odvodi Moody. On saznaje da to ustvari nije Moody, nego Crouchev sin koji je ispijajući Višesokovni napitak poprimio izgled Moodyja (koji je zaključan u kovčegu cijelu godinu), te da je ubio svog oca. Njegov otac mu je lažirao smrt, a on je na Svjetskom prvenstvu u metloboju pobjegao. U Hogwarts je došao kako bi isporučio Harryja Voldemortu. Dumbledore i Cornelius Fudge ga vežu, a Fudge, bez znanja Dumbledorea, pošalje dementora da ispije dušu Crouchu mlađem. Dumbledore počinje sakupljati svoje sljedbenike, odnosno Red feniksa, kako bi preduhitrio Voldemorta. Fudge ne vjeruje da se Voldemort vratio, te je odlučio ne poduzimati ništa.

Harry se na kraju vrača u Kalinin prilaz 4 kako bi tamo proveo dio svojih ljetnih praznika.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Alastor Moody (Brendan Gleeson) je trebao biti novi profesor Obrane od mračnih sila, ali je prije nego je došao u dvorac naletio na Bartyja Croucha, mlađeg (David Tennant) koji ga je omamio, zatočio u veliki kovčeg i preuzeo njegovu ulogu koristeći Višesokovni napitak. Tijekom njegovih satova, djeca su učila o mračnim silama, među koje su i spadale neoprostive kletve koje im je demonstrirao na primjeru pauka.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film Goblet of Fire je nominiran za sveukupno 39 nagrada, od kojih je dobio 9, a za njih 30 je nominiran. Film je nominiran za Oscara u kategoriji najbolje scenografije (Stuart Craig, Stephenie McMillan), ali je izgubio od filma Memoirs of a Geisha. Za Saturn je nominiran u 8 kategorija (najbolji fantastični film, najbolji režiser, najbolji kostim, najbolja šminka, najbolja glazba, najbolji mladi glumac, najbolji scenarij, najbolji specijalni efekti), no nije osvojio nijednu nagradu. Za nagradu BAFTA je nominiran u kategorijama najbolje šminke/frizure, vizualnih efekati i produkcijskog dizajna. Iako je u prve dvije kategorije izgubio, Goblet of Fire je dobio BAFTA-u u kategoriji najboljeg produkcijskog dizajna, čime je postao prvi i jedini film iz franšize koji je dobio BAFTA-u. Među ostalim nagradama, značajan je specijalni Empire Award za izvanredan doprinos britanskoj kinematografiji koji je, isto tako, dodijeljen i trima prethodnim filmovima.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]