J. K. Rowling

Izvor: Wikipedia

Joanne Kathleen Rowling (pored Yate, South Gloucestershire, Engleska, 31.7. 1965. - ), engleska književnica

Britanska autorica, stvoriteljica popularne i od kritičara prihvaćene serije o Harryju Potteru koja govori o mladom čarobnjaku kroz školovanje.

Nakon diplome na University of Exeter 1986. godine počinje raditi za Amnesty International u Londonu, gdje započinje pisati Harry Potterove avanture. U ranim 90-ima putuje u Portugal gdje poučava engleski jezik za strance, ali nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Englesku i nastanjuje u Edinburghu. Živeći od socijalne pomoći, uz podučavanje drugih nastavila je s pisanjem.

Njezina prva knjiga u seriji, Harry Potter i Kamen mudraca (1997.), ostavarila je izvanredan uspjeh, obračajući se istodobno djeci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harryja Pottera, osamljenog siročića koji otkriva da je ustvari čarobnjak, i prijavljuje se u Hogwartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award.

Slijede nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni Pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi - također bestseleri, izdani u vise od 200 zemalja i prevedeni na kojih 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni Čudesne zvijeri i gdje ih naći i Metloboj kroz stoljeća, s prihodima namijenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je doista potakla entuzijazam među djecom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svijetu. Ostali nastavci su također vrlo uspješno ekranizirani. U ožujku 2001. godine, Rowlingovoj je dodjeljena titula OBE (Officer of the British Empire).