Građanski savez Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Građanski savez Srbije je bila parlamentarna stranka liberalnog opredeljenja. GSS je kao stranka pod ovim imenom registrovan 1992. godine, ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije, osnovanog 1989. godine.

Istorijat stranke[uredi | uredi kod]

Od početka krize u Jugoslaviji Građanski savez Srbije je čino sve da se izbegnu sukobi i raspad zemlje i dosledno se držao antiratne i antinacionalističke opredeljenosti. U vreme najžešće društvene i političke krize u tadašnjoj Jugoslaviji na čelo Građanskog saveza Srbije došla je dr Vesna Pešić, sociolog i priznati borac za ljudska prava. Stranka je tada okupila veći broj uglednih javnih ličnosti, profesora univerziteta, naučnika, umetnika. Članovi stranke su među osnivačima i aktivistima velikog broja ugledni nevladinh organizacija (Centar za antiratnu akciju, Beogradski krug, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za unapređenje pravnih studija).

Građanski savez Srbije je 1993. godine u okviru koalicije DEPOS učestvovao na republičkim izborima, dobio dva poslanička mesta i postao parlamentarna stranka.

U okviru Koalicije Zajedno, GSS je 1996. godine učestvovao na saveznim i lokalnim izborima . Na lokalin izborima kadnidati Građanskog saveza Srbije su srazmerno veličini drugih članica koalicije, postigli najveći uspeh. Posle izborne krađe na tim izborima, sturični tim GSS bio je zaduzen za pravnu bitku koju je koalicija Zajedno vodila da bi, konačno, izvojevala priznavanje pravih izbornih razultata (Lex specialis i Gonzalesov izveštaj). Zbog nedostatka uslova za slobodne i poštene izbore, Građanski savez Srbije je 1997. godine, zajedno sa ostalim demokratskim i opozicinim strankama, bojkotovala republičke i predsedničke izbore i posvetio se jačanju i širenju stranke i njenog uticaja. Ta akcija je bila veoma uspesna zbog neospornog ugleda i političke doslednosti stranke i njenih lidera. Zbog doslednog stava u borbi za demokratizaciju Srbije funkcioneri i članovi Građanskog saveza Srbije izloženi su progonu i represiji vlasti pa je 1998. godine šest članova Predsedništva i Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije otpušteno sa Pravnog fakulteta na osnovu represivnog Zakona o univerzitetu.

Od 1998. godine Građanski savez Srbije je jedan od inijcijatora i osnivača Saveza za Promene. Paralelno sa radom u Savezu za Promene, Građanski savez Srbije nastavlja rad na jačanju svog uticaja i pripemama za izbore.

Od marta 1999. godine predsednik Građanskog saveza Srbije je Goran Svilanović ranije potparol i potpredsednik. Goran Svilanović postaje predsednik stranke u trenutku kada se Srbija nalazi u najtežoj društvenoj, socijalnoj i političkoj krizi i kao najmlađi politički lider aktivno se uključuje u rad opozicione koalicije Savez za promene.

Građanski savez Srbije je krajem 1999. godine pokrenuo promotivnu kampanju pod nazivom Srbija je naša zemlja koja je imala za cilj da podigne poznatost novog predsednika stranke, kao i da istovremeno promoviše ideju promene vlasti u Srbiji na slobodnim i poštenim izborima, a Građanski savez Srbije i Savez za promene kao nosioce te ideje.

Kampanju Srbija je naša zemlja koju je osmislio i realizovao kreativni tim GSS na čelu sa direktorkom kampanje, Majom Tasić, sastojala se iz četiri faze i trajala je do raspisivanja izbora 2000. godine kada se Građanski savez Srbije pridružuje zajedničkoj kampanji Demokratske opozicije Srbije.

U proleće 2000. godine GSS je organizovao dvadeset dve tribine po čitavoj Srbiji koje su nosile naziv Verujemo u Srbiju i tekle paralelno sa kampanjom GSS. Organizaciju tribina radio je tim GSS uz pomoć predstavnika iz Nove Srbije i SDK Odbrana. Gostovanja na tribinama po Srbiji pratila su i gostovanja na lokalnim radio i televizijskim stanicama. U tada medijski potpuno mračnom Beogradu tribine su bile jedini interaktivni način komunikacije sa građanstvom.

Kada je postalo sve izvesnije da se izbori bliže i da je izbornu pobedu moguće odneti samo ukoliko se sve opozicione snage udruženo suprotstve vladajućem režimu, Građanski savez Srbije je u okviru kampanje Srbija je naša zemlja poslao poruku građanima i svim demokratskim snagama Srbije koja je glasila Složno.

Dok su prva i druga faza kampanje promovisale novoizabranog predsednika stranke, Gorana Svilanovića, treća i četvrta faza kampanje promovišu Građanski savez Srbije kao ozbiljan politički faktor i ideju zajedništva u opoziciji usmerenu ka jačanju pritisaka na režim da raspiše izbore.

U periodu od 24. septembra do 5. oktobra 2000. godine Građanski savez Srbije je sa koalicionim partnerima iz DOS-a uradio još dve kampanje Pobeda i Puk'o je ko zvečka.

Nakon demokratskih promena u Srbiji, 2000. godine, Građanski savez Srbije participira na saveznom, republičkom i lokalnom nivou sa ukupno pet poslaničkih mandata u saveznoj Skupštini, devet poslaničkih mandata u republičkoj Skupštini i sto odborničkih mesta u Skupštinama opštinama širom Srbije. Na istaknutim funkcijama nalaze se Goran Svilanović – savezni ministar inostranih polova, Nataša Mićić – predsednik republičke Skupštine i vršilac duznosti predsednika Srbije, Gašo Knežević – republički ministar prosvete, Dragor Hiber - predsednik Odbora za pravosuđe u Skupstini Srbije, Radmila Hrustanović – gradonačelnica Beograda, Goran Ješić – gradonačelnik Inđije...

Posle parlamentarnih izbora 2004. godine, GSS je osvojio 5 mandata na listi Demokratske stranke.

U decembru 2004. održana je Skupština GSS, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo stranke s ciljem da se stranka konsoliduje i pripremi za sledeće izbore. Nova predsednica GSS-a je Nataša Mićić. Odlučeno je da stranka podnese zahtep za pristupanje Liberalnoj Internacionali (ELDR)

U okviru stranke, formirana je frakcija pod nazivom "11.decembar".

Na parlamentarnim izborima 2007, GSS je nastupio zajedno sa LDP, SDU i LSV. Lista "Od nas zavisi" je osvojila 15 mandata od kojih je 3 pripalo GSS (Poslanici su Nataša Mićić, Vesna Pešić i Ivan Andrić).

7.aprila, nakon odluka predsedništa, glavnom odbora i skupštine stranke, Građanski savez Srbije se ujedinjuje sa Liberalno-demokratskom partijom. Nataša Mićić je izabrana za potpredsednika LDP, a Vesna Pešić za predsednicu političkog saveta.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]