Evdokija Anđel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Evdokija Anđel
Datum smrti 1211.
Poreklo
Otac Aleksije III Anđeo
Porodica
Supružnik Stefan Prvovenčani
Deca Radoslav
Predislav
Vladislav

Evdokija Anđel ili Eudokija Angelina (grč. Ευδοκία Αγγελίνα, godina rođenja nije poznata, oko 1173. - umrla 1211. godine) je bila prva žena srpskog velikog župana, Stefana Nemanjića, prvog kralja Srbije. Bila je sinovica vizantijskog cara Isaka II Anđela i ćerka njegovog naslednika, Aleksija III Anđela. Bila je prva strana princeza na dvoru Nemanjića. Bila je majka Stefana Radoslava, Predislava i Stefana Vladislava. Sa prvim suprugom se razišla oko 1201. i vratila se u Carigrad gde je njen otac u to vreme bio car.

U vizantijskoj prestonici postala je ljubavnica Aleksija Duke Murzufla, koji je početkom 1204. proizveden u cara u vreme kada su se krstaši, zahvaljujući skretanju Četvrtog krstaškog pohoda, umešali u unutrašnje sukobe u Vizantiji. U noći 12. aprila 1204. Aleksije V je u društvu Evdokije i njene majke Eufrosine Duka Kamatere pobegao iz Carigrada koji su zatim zauzeli krstaši i Mlečani. Evdokija se tada sklonila u trački grad Mosinopolj gde se odranije učvrstio njen prognani otac Aleksije III. U Mosinopolju se udala za Aleksija V Duku Murzufla koga je nedugo zatim oslepeo njen otac. Oslepljenog Aleksija V su zatim zarobili krstaši koji su ga pogubili 1205. godine.

Evdokija se udala i treći put i to za Lava Zgura, vizantijskog velikaša koji je vladao Korintom. Zgur je 1204. pružio utočište Aleksiju III i njegovoj porodici, ali je 1208. izvršio samoubistvo nakon što su ga Latini opseli u korintskoj tvrđavi. Evdokija je umrla oko 1211. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • M. Laskaris, Vizantiske princeze u srednjovekovnoj Srbiji, Prilog istoriji vizantijskosrpskih odnosa od kraja XII do sredine XV veka, Beograd 1926 (Fototipsko izdanje Podgorica 1997), 7 - 37.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]