Eparhija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Eparhija (grč. ἐπαρχία - namjesništvo, pokrajina) ili episkopija (grč. έπισκοπία) je u pravoslavnoj crkvi ovlast koja se nalazi pod kanonskom upravom jednog episkopa.

U Rimokatoličkoj crkvi postoji biskupija.

Svetovna upotreba[uredi | uredi kod]

Eparhija je u rimsko i bizantsko doba bila oblast kojom je upravljao eparh.

Crkvena upotreba[uredi | uredi kod]

Drevna crkva[uredi | uredi kod]

Nekada su se granice eparhija poklapale sa administrativnim granicama provincija u Rimskom carstvu, a sjedišta administracija jedne i druge od ovih ustanova bile u istom mjestu, kao i mjesto boravka episkopa.

Eparhija je ulazila u sastav veće jedinice — dijeceze, a u njenom sastavu bile su manje jedinice — nome. Takva struktura i organizacija u 4. vijeku je prešla u crkvenu organizaciju koja je do danas sačuvana u onim pravoslavnim crkvama koje se upravljaju po mitropolitskom sistemu (npr. Rumunska pravoslavna crkva).

Pravoslavna srpska crkva[uredi | uredi kod]

Епархије Српске православне цркве

Pravoslavna srpska crkva je episkopalna odnosno njena glavna administrativna podjela je na eparhije. Na čelu eparhije se nalazi arhijerej, koji nosi neko od zvanja: episkop, mitropolit, arhiepiskop ili patrijarh.

Danas, u Pravoslavnoj srpskoj crkvi ima 35 eparhija i 5 mitropolija. Postoji još autonomna Pravoslavna ohridska arhiepiskopija koja se sastoji iz 1 mitropolije i 6 episkopija.

Pravoslavna ruska crkva[uredi | uredi kod]

U Pravoslavnoj ruskoj crkvi, eparhija je mjesna crkva na čijem čelu se nalazi arhijerej. Eparhija obuhvata sva eparhijska tijela, namjesništva, parohije, manastire, podvorja, duhovne obrazovne ustanove, bratstva, sestrinstva i misije.

Eparhijski arhijerej, na osnovu prejemstva vlasti od svetih apostola, predstojatelj je mjesne crkve, kojom kanonski upravlja zajedno sa klirom i mirjanima.

Granice eparhija određuje Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, a one obično odgovaraju administrativno-teritorijalnoj podjeli Ruske Federacije.

Pravoslavna rumunska crkva[uredi | uredi kod]

Danas, unutar Pravoslavne rumunske crkve je zastupljen tzv. mitropolitski sistem, koji je još jedino prisutan u Carigradskoj patrijaršiji i dijelu Pravoslavne ruske crkve, a takođe i u Rimokatoličkoj crkvi.

Pravoslavna rumunska crkva je podijeljena na brojne episkopije, 10 arhiepiskopija i 6 mitropolija. Mitropolije nemaju ulogu kao kod ostalih pravoslavnih crkava, već su svojevrsni mitropolitski okruzi, koji imaju svoje sinode. Mitropolija se sastoji iz episkopija i arhiepiskopija, a mitropolit je ujedno arhiepiskop one arhiepiskopije gdje se nalazi sjedište mitropolije.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]