Patrijaršija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za drugu upotrebu, v. Patrijarhat.

Patrijaršija, patrijarhija ili, rjeđe, patrijarhat je naziv za crkvenu nadležnost, odnosno područje kojim upravlja patrijarh. Pod time se obično podrazumijevaju:


Reference[uredi | uredi kod]

  1. Annuario Pontificio 2008, pp. 3-9. The title of "Patriarch of the West" for the Pope is no longer in use.
  2. In his motu proprio [http://www.vatican.va/holy_father/paul_vi/motu_proprio/documents/hf_p-vi_motu-proprio_19650211_ad-purpuratorum_lt.html Ad Purpuratorum Patrum of 11 February 1965, Pope Paul VI decreed that Eastern Catholic Patriarchs who became cardinals would be ranked as Cardinal Bishops, not Cardinal Priests, as had previously been the case, and that they would yield precedence only to the six Cardinal Bishops who hold the titles of the suburbicarian sees.

Svima u Patrijaršiji skrećem pažnju na sveštenike u Kuršumliji,koji su postali bezobrazni i na tuđoj tugi i nesreći uzimaju već u napred određene sume novca koji oni sami određuju kako im se ćefne... Po zakonima Srpske Pravoslavne crkve svaki sveštenik je dužan da na pitanje koliko smo dužni odgovore sa ,,Koliko daš" U Kuršumliji to nije ni jedan sveštenik dao takav odgovor,njihovi odgovori si 100 eura u koliko domaćin nema toliko novca kod sebe pop odbija da radi svoj posao!!! Što je velika sramota za Srpsku Pravoslavnu Crkvu.... Molim vas povedite računa o svim sveštenicima u Kuršumliji jer i pored velike krize i velike nezaposlenosti u Kuršumliji. Za upokojene ispod 100 eura nije a kad im se kaže da nema para odlaze i neće da rade popovi...Sramota ovaj problem treba rešiti što je pre moguće jer narod je ogorčen na sve sveštenike u Kuršumliji...

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]