Bulonjska šuma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 48° 52' 0" SG Š, 2° 15' 1" IGD

Gornje jezero u Bulonjskoj šumi

Bulonjska šuma (fr. Bois de Boulogne) nalazi se u XVI arondismanu u Parizu. Nalazi se na mestu gde reka Sena pravi krivinu.

Pokrivajući površinu od približno 846 hektara zapadno od Pariza, Bulonjska šuma čini „pluća“ glavnog grada Francuske. Dva i po puta veća od njujorškog Central Parka i 3,3 puta veća od londonskog Hyde Parka, nalazi se na mestu nekadašnje šume Ruvre; u samom srcu, smešten je park Bagatel.

Severni deo šume zauzima zoološki vrt, atraktivan park čuven po svojoj kolekciji životinja. Jugoistočno od šume, posetioci mogu videti staklene bašte Oteja.

Bulonjska šuma je poznata i po prisustvu prostitutki i transseksualaca, naročito noću.

Istorija[uredi | uredi kod]

Bois de Boulogne
Eduar Mane: Trka konja nadomak Pariza (1864)

„Bulonjska šuma“ je sve što je preostalo od nekadašnje hrastove šume Ruvre koja se prvi put pominje 717, u Povelji o Kompijenju. Hilderik II dao je zemljište na korišćenje moćnom opatu od Sen Denija, koji je sagradio značajan broj manastira. Filip Avgust je otkupio najveći deo šume od monahâ iz Sen Denija da bi osnovao lovište na kraljevskom zemljištu. Godine 1256. Izabela od Francuske (1225—1270), sestra Louis IX Svetog, osnovala je Opatiju Longšam. Bulonjska šuma je nazvana po gradu Boulogne-sur-Mer, u kome je Philippe IV Lepi obavio hodočašće.

Tokom Stogodišnjeg rata, šuma je postala skrovište za razbojnike; 14161417. trupe vojvode od Burgonje spalile su jedan deo šume. Za vladavine Louisa XI, mesto je pošumljeno, i započeta je izgradnja dva puta.

Nakon što je François I sagradio Madridski dvorac (podignut 1526), Bulonjska šuma je postala mesto za svetkovine. Pod Henrijem II i Henri III, lovište je ograđeno zidom sa osam vrata. Henri IV zasadio je 15.000 dudova, u nadi da će začeti lokalnu industriju svile. Njegova žena, Margarita od Valoa, nakon što ju je ostavio, povukla se u dvorac Château de la Muette, u šumu.

Novembra 1783. Pilatr de Rozje i markiz D'Arland izveli su prvi let balonom na topao vazduh, koji su konstruisali braća Mongolfje, i to od područja gde se nalazi dvorac Château de la Muette.

Bulonjska šuma pretvorena je u park pod Napoleonom III, 1852. U prvo vreme, radovi su bili povereni arhitekti Žaku Itorfu, kao i stručnjaku za nacrte parkova Vareu (osmišljavanje staza i veštačkih vodenih površina). Kada je trebalo naliti vodu, pokazalo se da je određena jezera nemoguće napuniti jer su napravljena na nizbrdici.

Baron Haussmann na mesto smenjenog Žaka Itorfa postavlja inženjera Žan-Šarla Anfalda i pejzažistu Žan-Pjera Barije-Dešama (koji je razrešio problem napravivši vodopade, što je u to vreme odgovaralo stilu „engleskog vrta“). Između 1855. i 1858. sagrađen je hipodrom Longšam na istoimenoj poljani.

Bulonjska šuma zvanično je pripojena Gradu Parizu 1929, postavši deo 16. arondismana. Ne ubraja se, međutim, u Pariz u užem smislu, budući da nije naseljena.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]