Boys Don't Cry (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boys Don’t Cry
A true story about finding the courage to be yourself[1].
Žanrdrama
RežijaKimberly Peirce
ScenarioKimberly Peirce
Andy Bienen
UlogeHilary Swank
Chloë Sevigny
Peter Sarsgaard
Premijera1999.
JezikEngleski jezik
Trajanje118 min.
Država SAD
Kompanija
DistributerFox Searchlight Picture
Budžetoko 2.000.000 $
Boys Don’t Cry na Internet Movie Database

Boys Don’t Cry je nezavisni dramski film zasnovan na istinitoj životnoj priči Brendona Teene, mladog transmuškarca, koji je bio silovan i ubijen 30. decembra, 1993. od strane svojih muških prijatelja kada su otkrili da Brendon ima ženske genitalije. Film je režirala Kimberly Peirce, koja je i radila na scenariju. Ulogu Brendona tumači Hilary Swank, nagrađena Oscarom, a ulogu njegove devojke Lane Tisdel igra Chloë Sevigny.

Boys Don’t Cry je dobio izuzetno dobre ocene od kritičara, koji su posebno hvalili dve vodeće glumice. S obzirom na to da je film imao relativno mali budžet u nezavisnoj produkciji i da sa neznatnom reklamom, koja je uglavnom išla od kritičara i od usta do usta, film je postigao veliki uspeh na box office-u. Swank je osvojila Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu, a Sevigny je bila nominovana u kategoriji najbolju sporednu glumicu.

Radnja filma smeštena je u Lincolnu i Falls City-ju u Nebraski, mada je film snimlje u Dallasu, Texas. Film je počeo da se prikazuje oktobra, 1999. godine, godinu dana posle ubistva mladog gej studenta Matthew Sheparda, što je privuklo veću pažnju publike na ovaj film[2].

Tagline: A true story about finding the courage to be yourself. (Istinita priča o nalaženju hrabrosti da budeš ono što jesi.)

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Teena Brandon (Hilary Swank) identifikuje se i živi kao muškarac pod imenom Brandon Teena. Želi da započne život ispočetka i da bi u tome uspeo, odlazi u Falls City, Nebraska, gde jedne noći sreće Lanu Tisedale (Chloë Sevigny) I njene prijatelje, bivše zatvorenike Johna Lottera (Peter Sarsgaard) i Toma Nissena (Brendan Sexton III) i Candace (pravo ime Lisa Lambert – Alicia Goranson). Brandon brzo razvija prijateljstvo sa Lotterom, Nissanom i Lambertovom i zaljubljuje se u Lanu, koja ne zna Brandonov biološki pol. Brandon počinje da živi sa Lanom i njenom majkom i postaje voljen kod meštana Falls Cityja.

Ubrzo Brandon je uhapšen zbog falsifikovanja čekova i smešten je u ženski zatvor. Lana nalazi novac da plati kauciju za Brandona i počinje da ga ispituje zašto je u ženskom delu. Brandon joj odgovara da ima retku bolest i da je rođen sa ženskim genitalijama i da uskoro treba da uradi hiruršku korekciju pola. Lana mu kaže da ga voli kakav god jeste i njih dvoje stupaju u seksualnu vezu. Vremenom Nissen, Lotter i Candace saznaju da je Brandon anatomski žena, što veoma razbesni Lottera i Nissena. Odlaze kod Brandona koji je kod Lane i njene majke, nateraju ga da skine pantalone i pokušaju da ga siluju. Brandon, iako povređen, uspeva da pobegne kroz prozor kupatila. Nekoliko dana kasnije Nissen i Lotter ponovo pokušavaju da siluju Brandona i ovaj put uspevaju. Lana savetuje Brandona da silovanje prijavi policiji, što on konačno i čini, iako su ga Nissen i Lotter upozorili.

Lotter i Nissen u pijanom stanju nalaze Brandona na farmi kod Candace i oboje ih ubijaju. Lana se sledećeg jutra budi na Brandonovom mrtvom telu.

Film se završava Laninim odlaskom iz Falls Cityja dok čita Brandonovo pismo koje joj je poslao pre ubistva.


Pozadina[uredi | uredi kod]

Sevigny se prijavila na audiciju za ulogu Brandona, ali je Kimberly Peirce mislila da joj više odgovara uloga Lane. Za ulogu Brandona na audiciju se prijavila i zvezda serije The L Word, Katherine Moening. Konačno, kada se Swank pojavila, dobila je ulogu posle stotinak glumica koje su se prijavljivale na audicije tokom tri godine. U predstavljanju, kada je trebalo da odgovori zašto je odgovarajuća za ulogu, rekla je da, kao i Brandon, i ona ima 21 godinu i dolazi iz Loncolna. Ali je lagala, i kada je Peirce kasnije pitala zašto laže, Swank je odgovorila „To je ono što bi Brandon uradio“. Pripremala se za ulogu tako što je živela kao muškarac najmanje mesec dana, uključujući i vezivanje grudi i stavljanje čarapa u pantalone. Dok je živela kao muškarac bila je toliko uverljiva da su komšije mislile da je u pitanju njen brat, koji je u poseti.

Kritike[uredi | uredi kod]

Boys Don’t Cry je dobio odlične kritike 1999. godine i postigao je umereni uspeh na box officeu, uprkos nezavisnom finansiranju i malom budžetu. Naredne godine postao je takođe veoma prodavani i iznajmljivani hit. Filmski kritičar Roger Ebert za Shicago Sun-Times je uvrstio film u deset najboljih u 1999. godini. Kritčarka The New York Timesa, Janet Maslin je film ocenila kao zadivljujuć[3]

Na sajtu Rotten Tomatoes koji sakuplja kritike i daje zbirnu ocenu film je dobio 88 of 100.

Kontroverza[uredi | uredi kod]

Detalji silovanja i ubistva Brandona Teene su izmenjeni u filmskoj priči. Jedna od najveći izmena je to da su Lotter i Nissen u filmu izvršili dvostruko ubistvo, dok su zaista ubili troje ljudi.

Lana Tisdel je tužila produkciju filma za napad na njenu privatnost i neodobreno korišćenje njenog imena i sličnosti sa njom. Tvrdila je, takođe, da film lažno prikazuje da je nastavila vezu sa Brandonom kada je saznala da je anatomski žena. Konačno, slučaj je rešen van suda sa Fox Searchlightom, koji joj je platio sumu koja nije javno objavljena.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Oscari

Golden Globe Award

BAFTA

  • Nominacija: Najbolja glavna ženska uloga – Hilary Swank

National Board of Review

  • Osvojena: Najbolja ženska uloga – Hilary Swank
  • Osvojena: Najbolji rediteljski debi – Kimberly Peirce

Satellite Award

  • Osvojena: Najbolja glavna glumica u dramskom filmu – Hilary Swank
  • Osvojena: Najbolja sporedna glumica u dramskom filmu - Chloë Sevigny
  • Nominacija: Najbolji dramski film
  • Nominacija: Najbolja režija – Kimberly Peirce

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Istinita priča o nalaženju hrabrosti da budeš ono što jesi
  2. Yahoo! Movies
  3. [ http://www.nytimes.com/library/film/100199boys-film-review.html 'Boys Don't Cry': Larger Than Life, but Far, Far Away]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]